Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån.

Vändningen – landslaget avstår världscupen i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslaget avstår världscupen i kanadensiska Canmore nästa helg.

Anledningen är att de vill ta ett samhällsansvar.

Sprintåkarna, som redan befinner sig i Quebec, kommer att tävla enligt nuvarande plan.

Sent i går meddelade det norska längdlandslaget att de avstår världscupavslutningen i Kanada och USA.

Så sent som i morse berättade längdchefen på Svenska Skidförbundet, Daniel Fåhraeus, att de tänkte annorlunda.

– Det ser likadant ut i Kanada och vi följer utvecklingen och avresan är planerad sedan tidigare.  Vi har vänt och vridit på alla tänkbara scenarior ända tills i måndags då sprintlaget stack iväg. Vad jag förstod for Ryssland även i måndags och Finland i går, sa han då.

Sprintåkarna åker hem

Efter att regeringen nu har bestämt för att strama åt reglerna i inrikes, känner skidförbundet att de vill ta sitt ansvar. De avstår nu världscupavslutningen i Canmore nästa helg.

​– Utifrån de nya rekommendationer som kom idag vill vi ta vårt samhällsansvar och bidra till att begränsa smittspridning, säger Fåhraeus i ett uttalande.

Sprintåkarna, som redan befinner sig i Quebec, kommer att tävla enligt plan, men kommer åker hem efter avslutade sprinttävlingar.

Doris Kallen, medieansvarig på internationella skidförbundet, säger till SVT Sport att tävlingarna i dagsläget kommer köras som planerat ändå.

– För tillfället, ja. Vi är i kontakt med myndigheterna, men det krävs en del för att vi ska blåsa av.. Vi kan bara ge råd och stöd, säger hon.

Ryska tränaren upprörd

Finland meddelar att de i dagsläget inte har någon tanke på att avstå världscupen.

Ryska tränaren Markus Cramer är upprörd över att inte de bästa åkarna finns med.

– Det här är inte bra nyheter, att de bästa åkarna inte är med i världscupen. Jag tycker att det är ett misstag av Fis att inte ställa in loppen i Kanada och USA, skriver han i ett sms till SVT Sport.

KLIPP: Se spurten här – Karlsson knäcker Johaug i Holmenkollen (7 mars, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.