Lina Korsgren jublar efter segern i Vasaloppet. Foto: Bildbyrån

Korsgren historisk som första dam under fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Lina Korsgren skrev historia med att bli första dam under fyra timmar i Vasaloppet. Dessutom knäckte hon skidhistoriens största, Marit Björgen, med 12 km kvar att åka.

– Jag har haft det väldigt bra även om jag brukar ha mitt bästa parti från Evertsberg och in men i dag var det kämpigt. Jag hade lite småkramper och fick bita i och säga åt mig själv att jag skulle skärpa mig. Jag hade inte fokus på rekordet men det är en stor, stor bonus, säger Korsgren till SVT Sport efter tredje Vasaloppssegern.

Med segertiden 3.52.08 blev det blev en kross av det gamla rekordet med 16 minuter. Björgen var 42 sekunder i mål.

Vasaloppet

– Det var så mäktigt att gå loss med henne. Det gav mig massor av energi och när jag hörde på radion att hon tagit 18 VM-guld så tänkte jag att ”shit det blir tufft att möta henne”.

Det var rekordförhållanden som ritade om alla topplistor för Vasaloppet.

– Det är en ruggigt, ruggigt bra tid och ändå njöt hon på upploppet och kunde åkt ännu snabbare. Det sammanfattar Korsgrens överlägsenhet som långloppsåkare, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Liverapport i tv från avgörande rycket

Det tidigare rekordet hade Vibeke Skofterud, lagkamrat med Björgen som omkom i en vattenskoterolycka 2018, på 4.08.24 från 2012. Det utvecklade sig till en duell mellan Korsgren och Björgen som ofta var upp och drog i täten i perfekta förhållanden. Det var medvind och stenhårt underlag där åkarna stakade vid sidan av spåren som mestadels fick ligga orörda.

– Det börjar suga lite mer i spåret och Lina får några meter, det splittrar sig, sade SVT:s åkande reporter Jörgen Brink, vann loppet tre år på raken 2010-12, som åkte i rygg på Björgen och rapporterade live i tv-sändningen om det avgörande rycket med drygt 12 km kvar att åka.

– Jag kände att det var nu eller aldrig, säger Korsgren om rycket.

Vid Eldris med 9 km kvar att åka hade Korsgren ett försprång på 12 sekunder till Björgen.

Herrtäten ikapp damerna med 21 km kvar

Med 21 km kvar kom herrarna, som startade 20 minuter senare, ifatt damtäten strax före Hökberg. Då var det bara debutanten Marit Bjögen och fjolårsvinnaren, tillika ledaren i långsloppscupen, Lina Korsgren som duellerade. Ingen av dem orkade följa några av de fyra herrarna i tätgruppen.

Efter ett tag blev de ”inbäddade” av herråkare som kom i stora klungor och kunde gå med.

Till resultaten:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet