Foto: Bildbyrån

Svahn vann efter dramatisk spurt

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn vann en dramatisk spurt och tog hem sprinten i Falun. In på upploppet var hon på tredje plats men hon passerade både ledande Jonna Sundling, trea, och Natalija Neprjajeva, tvåa. Pallen var samlad inom en tiondel.

– Det var fantastiskt och jag ville så gärna vinna i dag. Före start såg jag Maiken bakom mig och undrade vad som hände. Så kul att få vinna i min hemstad och att även få med Jonna på pallen, säger Svahn efter loppet i klassisk stil.

Det var en seger som hon kände var på gång under flera dagar.

– I veckan kände jag att till helgen går jag för seger. Publiken vrålade så mycket att de förtjänade en seger, nästan så att det blev en dubbel. Jag tänkte bara att jag skulle vinna i dag, säger Svahn till SVT Sport om det stora publikstödet och de egna tankarna. Det finns en tydlig vinnarskalle och stor mental styrka.

Det var en fin dag för Svahn som åkte taktiskt hela vägen till finalen där hon också spelade ut korten på rätt sätt och tog sin tredje individuella sprintseger i världscupen den här säsongen (även två i sprintstafett). Hon fyllde 20 för två månader sedan och genombrottet har varit massivt för den nya sprintstjärnan.

Svahn efter segern: ”Sjukt mäktigt”

Sju svenska åkare topp tio i prologen

Två svenska åkare på pallen var en fin utdelning. Prologen skvallrade om att något ännu bättre var på gång: Fyra av dem fem första och sju på tio första platserna.

Svahn åkte lika kontrollerat i semin som i kvarten och vann den. Det gick långsamt och åkarna hackade fast flera gånger, vilket gjorde att även Jonna Sundling gick till final som lucky loser från den första semin där hon var trea.

Sju åkare i finalen

Det var något så unikt som sju åkare i finalen efter att det inte gått att skilja Sophie Caldwell och Astrid Uhrenholdt Jacobsen i den andra semin. De hade exakt samma hundradel. Det gjorde att Maiken Caspersen Falla fick stå bakom Svahn vid starten.

Kvalskrällen Johanna Hagström gick tufft i den andra kvartsfinalen och vann den före sprintcupledande Anamarija Lampic. Therese Johaug visade anmärkningsvärt god sprintförmåga på den tuffa och långa banan (runt 3.20 i åktid) och tog Jessica Diggins på upploppet och slutade trea. Johaug gick efter lång väntan vidare till semi på tid.

Svahn behärskade den femte kvartsfinalen som hon vann före Heidi Weng.

I semifinalen tog det stopp för Hagström som slutade femma efter att inte ha orkat hela vägen in.

Det var svenska åkare i alla kvartsfinalerna, både på dam- och herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.