Landslagschef Anders Byström om hur laget stöttar Linn Svahn efter OS-beskedet. Foto: Bildbyrån.

Då berättade Svahn för laget: ”Fick många hjärtan”

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Linn Svahn sina lagkamrater att hon missar OS.

Responsen?

– Hon fick väldigt många hjärtan, säger landslagschefen Anders Byström.

Han säger till SVT Sport att han haft samtal med Svahn hela vägen under skadeprocessen och att han vetat vartåt det lutat.

– Sen att hon bestämde sig nu kom ju nu, säger Byström.

Han berättar att det ”är lite olika” med vilka som vetat om Svahns OS-beslut och inte.

– Hon skickade ut i vår Whatsapp-grupp i går och berättade för alla, då visste alla i laget. Hon fick väldigt många hjärtan tillbaka och väldigt många stöttande ord. Jag tror att många som känner Linn har känt på sig att det här skulle komma. Sen har hon själv behövt tid för att inse fakta. Det är inget man vill inse, men till slut så måste man ju förstå att det inte blir något OS. Det är klart att det är tungt.

”Inte varit svårt”

Svahn säger att hon fick beskedet om OS direkt efter operationen för två månader sedan, ett besked som varit tungt att ta in.

Landslaget har varit försiktigt i kommunikationen kring skadan.

– Det har inte alls varit svårt (att vara tyst). Linn måste hantera det själv först. Vi kan inte gå ut och säga saker som inte stämmer sen heller. Vi har velat vänta på att hon ska få ta den tid det tar och nu har det gjort det. Det har inte varit några svårigheter. Vi har jobbat på som vanligt med det lag vi har, säger Byström.

Linn Svahn skadade axeln när hon föll i världscupen i Ulricehamn i februari. Analysen av skadan har varit svår och först efter sju månader blev det operation. Då hade skadorna förvärrats genom att hon fortsatte tävla.

”Kan säkert analyseras”

Kunde ni ha försökt stoppa henne tidigare?

– Jag har för lite medicinska poäng på högskolan för att kunna uttala mig om det. Men det är klart att man kan säkert analysera om det kunde ha gjorts annorlunda. Samtidigt var det väldigt komplext och svårt att analysera. Hon kunde åka vidare och hon tävlade i VM. Det är svårt att veta hur komplext det där var egentligen, säger Anders Byström och fortsätter:

– Hon har ju haft mycket folk runt sig, fysioterapeuter och läkare på nära håll, alla har ju gjort vad de tror är rätt och det bästa för Linn. Så det är svårt att säga. Det är bara synd att det tog tid. Nu har hon samtidigt fått gjort en omfattande operation som blev bra och fått bra hjälp efteråt. Vi får se framåt.

KLIPP: Detta har hänt: Linn Svahn missar OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.