Bröderna Ingebrigtsen Filip, Jakob och Henrik. Foto: BILDBYRÅN

Henrik Ingebrigtsen petas från landslaget – blir koordinator för bröderna

Uppdaterad
Publicerad

Han har EM-guld från 2012 på 1500 meter och tog EM-silver på 5000 meter för fyra år sedan i Berlin. Men nu petas Henrik Ingebrigtsen från norska friidrottslandslaget – och får ny roll som koordinator för bröderna Filip och Jakob.

– Det var ett tag sedan han presterade på den nivån som krävs, säger landslagschefen Håvard Tjörhom till NRK.

Långdistanslöparen Henrik Ingebrigtsen har fem EM-medaljer, varav ett guld från Helsingfors 2012. Men när norska friidrottslandslaget presenterade sina trupper för 2023 fanns han inte med i landslaget.

Den äldsta brodern Ingebrigtsen tog sin senaste medalj i Berlin 2018 och har haft problem med skador det senaste året.

I en intervju med TV2 från tidigare i höst ställde Jakob Ingebrigtsen, OS-guldmedaljör på 1500 meter, ett ultimatum till förbundet där det var ”alla bröder eller ingen alls” men nu har trion kommit överens om en kompromiss där Henrik fortsätter som koordinator för Filip och Jakob. En roll han kommer att ha samtidigt som han fortsätter sin egna satsning.

– Han är en bit bort just nu och det var ett tag sedan han visade resultat, men vi vet ju vad han går för. Därför kommer vi att ge honom möjlighet att visa vad han går för, säger sportchefen Erlend Slokvik till NRK.

Se när Ingebrigtsen showar med publiken på VM:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.