Maratonloppen i OS i Tokyo riskerar att bli svettiga historier. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkaren: ”OS-maraton kan leda till dödsfall”

Publicerad

En grupp japanska läkare anser att maratonloppen i OS i Tokyo 2020 borde inledas redan klockan 5.30 på morgonen. Detta för att minska risken för att deltagare drabbas av värmeslag.
– Vi tror att den nuvarande planen kan leda till dödsfall, säger Haruo Ozaki, ordförande i Tokyos medicinska förening.

Gruppen, som samlats för att diskutera riskerna med loppet, har träffat Tokyos olympiska organisationskommitté för att framföra sin syn på riskerna med att genomföra loppen senare på dagen.

– Vi skulle inte ha besökt organisationskommittén om vi bara trodde att det här var en aning oroande. Men vi tror att den nuvarande planen kan leda till dödsfall, säger Haruo Ozaki, ordförande i Tokyos medicinska förening.

Den nuvarande planen är att OS-marorna ska avgöras med start klockan 7, men läkargruppen menar att det inte är tillräckligt eftersom en stor del av loppen då ändå riskerar att genomföras i alltför stark värme.

OS i Tokyo avgörs 24 juli – 9 augusti, en tid på året då temperaturen kan bli väldigt hög i den japanska huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2020

Mer i ämnet