Martin Johnsrud Sundby. Foto: SVT

Sundby påkörd av skoter – vann ändå

Uppdaterad
Publicerad

Den totala världscupvinnaren Martin Johnsrud Sundby blev påkörd av en skoter i norska långloppet Birkebeinerrennet. Det rubbade inte norrmannen. Han vann ändå överlägset i norska motsvarigheten till Vasaloppet i Ski Clasisics.

– Jag var inte särskilt glad, men det förstår ni kanske, säger Martin Johnsrud Sundby med ett leende efter loppet.

Norrmannen nobbade den här helgen världscupavslutningen i Quebec för att i stället tävla i Ski Classics och Birkebeinerrennet. Han tog tidigt ledningen, men hindrades 20 kilometer kvar av loppet, när han plötsligt blev påkörd av en skoter, som kom för nära i spåret.

– Jag tänkte att alla min utrustning skulle gå åt helvete. Jag bröt staven, men det löste sig, säger han.

”Vilken skidåkare”

Sundby klarade sig undan allvarliga skador och fortsatte att bevaka sin ledning. Han spurtade till slut i mål i ensamhet och vann loppet klart före övriga konkurrenter i spåret.

– Vilken skidåkare det här är. Det var inget snack om vem som var bäst, utbrister SVT:s kommentator Niklas Andersson efter målgången.

Tvåa och trea i loppet blev norrmännen Petter Eliassen och Simen Östensen. Eliassen knep andraplatsen efter en stark spurt.

Oscar Persson blev bäste svensk med en 10:e plats.

Johansson Norgren närmar sig totalsegern

Tvåfaldiga OS-guldmedaljören och världscupåkaren Justyna Kowalczyk gjorde processen kort med långdistansåkarna på damsidan. Britta Johansson Norgren, som för två veckor sedan vann Vasaloppet, var chanslös mot polskan och gick i mål, fyra minuter efter henne, på andraplats.

– Jag tycker att det kändes bra hela vägen. Jag kände mig väldigt trött i magen, så jag var lite orolig. Jag tycker annars att det har varit en bra helg. Justyna var väldigt stark, säger Britta Johansson Norgren.

Andraplatsen innebär att Johansson Norgren bevakar sin ledning och närmar sig totalsegern i Ski Classics. Tjeckiska totaltvåan Katerina Smutna kom nämligen i mål på åttondeplats. Nu återstår endast tre tävlingar i långloppscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.