Foto: Bildbyrån

SM-guldvinnare i innebandy vittnar om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Fyrfaldiga SM-guldvinnaren i innebandy, Jeanette Giörtz, berättar nu om hur hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig före detta landslagsspelare. Flera andra kvinnliga spelare vittnar nu om att de också blivit utsatta. – Det började med att han skickade en bild på ett könsorgan, säger Giörtz till SVT Sport.

I början av 2000-talet dominerade Balrog svensk daminnebandy. Laget vann fyra raka SM-guld mellan 2000 och 2003. En av stjärnorna i laget då var Jeanette Giörtz.

I ett inlägg på Facebook väljer nu den tidigare Balrog-profilen att berätta om hur en före detta landslagsspelare utsatt henne för sexuella trakasserier, vilket Innebandymagazinet var först med att rapportera om.

”Undrade om jag var sugen på 26 centimeter”

– Det började i december 2016 med att han skickade en bild på ett könsorgan, men han skrev ett annat namn. Då svarade jag att han måste ha skickat det till fel person. Då fortsatte han och undrade om jag inte var sugen på 26 centimeter, berättar Giörtz för SVT Sport.

– Han har även skickat nakenbilder på sitt ex som jag spelade innebandy med.

– Jag försökte vara lite tuff och inte bli påverkad, jag skämtade med. Men när han skickade fler bilder fick det räcka.

Giörtz väljer att berätta om trakasserierna nu efter att en kompis berättat att mannen sprider rykten om henne. Mannen ska bland annat ha påstått att han och Giörtz legat med varandra.

– Han sa att han hade frågat mig om vem som gillar stora snoppar, då skulle jag ha sagt min kompis namn. Då lackade jag ur och skickade ett ganska otrevligt meddelande till honom. Han sa att hans telefon hade blivit hackad. Då blev jag ordentligt lack.

– Det handlar om mitt namn och mitt rykte. Jag vill inte ha det förstört av en som honom. Jag har en son på 19 år som också spelar innebandy, om det går rykten om hans mamma blir man förbannad.

Efter att Giörtz delade sin historia på Facebook har flera innebandyspelare som tidigare varit aktiva på högsta nivå hört av sig och vittnat om att de också blivit trakasserade av mannen.

”Jag trodde inte att så många blivit utsatta”

– En tjej berättade att hon burit på det här i flera år. Jag trodde att jag var ensam om det här, så jag har hållit det för mig själv. Jag trodde inte att det skulle bli så stort, jag trodde inte att så många blivit drabbade. Det är unga tjejer också, en som är född 1992.

Tillsammans med ett par andra kvinnor har Giörtz kontaktat den klubb där mannen spelar idag.

– Det är en förening med massa unga tjejer, han ska vara en förebild. Jag tycker att det är otroligt tråkigt att en person utnyttjar sin maktposition på det här sättet. Jag hoppas bara att föreningen inte tillåter det här.

Anklagade mannen ber om ursäkt

I en intervju med Innebandymagazinet tar mannen på sig anklagelserna och ber om ursäkt till de som har drabbats.

– Jag försvarar absolut inte det här beteendet, det är helt oacceptabelt. Helt ärligt så kommer jag inte riktigt ihåg vad som har skrivits och det finns en förklaring, även om det inte ursäktar något. Sedan några år tillbaka har jag haft problem när jag dricker alkohol. Konsekvenserna av mitt drickande har blivit impulsiva handlingar och minnesluckor. Det här är också något som jag får hjälp med just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer