”Jag tror att jag har gått runt med hjärnskakningssymptom under nästan två år”, säger MMA-fajtern Bea Malecki till SVT. Foto: Bildbyrån/Instagram

Efter hjärnskakningarna – UFC-svenskan Bea Malecki borta på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året blev MMA-fajtern Bea Malecki knockad under en UFC-match.

Efter det har hon bara tränat kampsport en enda gång – på grund av långvariga hjärnskakningssymptom.

– I kampsporten finns en machokultur där man ska vara tuff och cool, men det finns ingenting häftigt med hjärnskador, säger hon till SVT Sport.

Malecki lämnade en framgångsrik karriär som thaiboxare, med bland annat EM- och VM-guld, för att satsa på MMA. Tidigt tog hon sig in på den största scenen, UFC, och vann där sina två första matcher.

Men den 21 augusti i somras åkte hon på karriärens första förlust när hon knockades av brasilianskan Josiane Nunes i slutsekunderna av den första ronden.

Efter det har ingenting varit sig likt för Malecki, som fortfarande dras med hjärnskakningssymptom.

– Jag har bara kört ett kampsportspass sedan dess. Det var runt årsskiftet och var helt utan slag mot huvudet, men efteråt blev jag helt yr och mådde dåligt i en hel vecka. Just nu kan jag styrketräna med lätta vikter och försöker bara fokusera på att bli starkare och få en stabil kropp, berättar hon för SVT Sport.

”Coolare att ta hand om sig”

Men problemen med hjärnan började redan före matchen mot Nunes i somras. Fajtern berättar att hon bara sparrade MMA tre gånger inför den matchen, eftersom hon redan under träningslägret kände av symptomen.

– Inom kampsporten finns en machokultur där man ska träna ihjäl sig, ta hårda smällar och sparra mot mycket större personer. Jag tycker hellre att man ska normalisera att det är coolt att ta hand om sin kropp, sitt huvud, och vara smart i hur man tränar.

Varför 30-åringen väljer att gå ut med sina problem är för att uppmana yngre som testar sporten att vara försiktiga med träningen.

– Man kan till exempel tänka på: Litar jag på de här personerna som jag sparrar med eller får vem som helst slå mig i huvudet? Vågar du säga stopp och avbryta en träning?

”Hjärnan får betala priset”

Bea Malecki berättar om en incident förra året där hon sparrade och fick ont i huvudet. Hon beskriver det som ”obehagliga ilningar”.

– Det var första gången som jag sa ”stopp, jag måste avbryta”. Efter det tvingades jag ligga hemma i två veckor med släckta lampor och mådde jättedåligt. Tittade jag på mobilskärmen blev jag yr.

Malecki undersökte då hjärnan med magnetkamera, men den avslöjade inga problem. Så till slut återupptog hon träningen.

– Man kan känna sig tvingad till att träna hårt på grund av kulturen som råder. Man vill inte ”vara en tönt” när alla andra säger att det är okej att träna fast man själv innerst inne inte alls känner att man borde. Man kan få kommentarer som ”ifall du inte ens klarar den här pressen, hur ska du då klara av att gå in i en bur”. Det är så kampsportsvärlden fungerar. Man vill inte heller avboka en match då man får i princip samma gensvar från fansen på sociala medier. Men hjärnan får betala priset. Jag tror att jag har gått runt med hjärnskakningssymptom under nästan två år. Mer i vissa perioder och mindre i andra. Men det har aldrig fått läka ut.

”Jag vill tillbaka”

Den här gången vill hon inte upprepa sitt misstag utan tänker ge hjärnan en chans att läka.

– Det vore idiotiskt av mig att tänka att allt är precis som det ska när det tjuter i öronen och jag ibland har svårt att stava till vissa ord. Min känsla är att om jag skulle få slag mot huvudet nu skulle jag få permanenta hjärnskador. Jag måste låta det här läka ut, men det är lätt att vara efterklok.

Vad är statusen på din MMA-karriär just nu?

– Jag hoppas att det här går över och att jag kan gå en match igen i slutet av det här året, men det är bara min egen förhoppning. Ingen kan svara på exakt när det här går över. Men jag vill tillbaka ifall jag blir helt återställd.

Medan MMA-karriären ligger på is på obestämd tid jobbar hon heltid som logistikutvecklingsingenjör. På fritiden skriver hon en barnbok tillsammans med sin pojkvän.

– Det är bra att sysselsätta hjärnan så man inte bara ligger hemma och gör ingenting. Boken är mitt sidoprojekt. Ifall jag kan bidra med en riktigt bra bok som barnen hellre vill läsa än att sitta framför en skärm skulle jag bli jätteglad, säger Malecki.

ARKIV: Bea Malecki: ”Folk ska vara så coola och tuffa i kampsporten” (28 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.