Foto: Bildbyrån

Svenskan går första UFC-fajten på över ett år: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två inställda matcher är det dags.

Under natten mot söndagen går Bea Malecki, 29, sin första UFC-fajt på över ett år – och hon ställs mot Josiane Nunes, 27 i bantamviktsklassen.

– Jag vill gå ut och ha kul, säger Malecki till SVT Sport.

Bea Malecki (4-0-0) debuterade i UFC 2019 och har sedan dess bara hunnit gå två fajter. Först besegrade hon Duda Santana via submission för att därefter slå Veronica Macedo. Den sistnämnda fajten, som ägde rum den 14 mars 2020, är hennes senaste.

Vid helgens UFC Fight Night är hon tillbaka i oktagonen – och för motståndet står debutanten Josiane Nunes (7-1-0).

– Det ska bli jättekul, äntligen, säger Malecki till SVT Sport.

”Hon kommer inte ge upp”

Hon var tänkt att gå match mot Tracey Cortez i oktober i fjol, men matchen ställdes in då hon drabbades av covid-19. Därefter var svenskan uppbokad på en fajt mot Norma Durmont – men även den blev inställd, eftersom Malecki ådrog sig en skada. När SVT Sport når MMA-stjärnan har hon precis genomgått invägningen och känner sig redo.

– Nunes är tuff har jag hört, hon har också en bakgrund i thaiboxningen. Vem vet det kanske blir en stående fajt om ingen av oss väljer att gå på nedtag.

– Hon kommer nog inte ge upp, hon är nog en sådan person som kör in i det sista.

”Det blev så dyrt”

Förberedelserna har dock inte riktigt gått som 29-åringen på förhand tänkt sig. Hon kunde inte flyga till och ha sitt träningsläger i Dallas, vilket från början var planen.

–  Jag hade helt enkelt inte råd, det blev så dyrt med flygbiljetterna. Jag blev tvungen att lösa den tid som behövdes i Sverige och sen åkte jag en månad innan till Las Vegas. Det funkade ju, men det blev lite ändringar.

Men det påverkar inte henne.

– Jag försöker att inte tänka på saker som jag inte kan påverka. Det är som det är.

”Kommer bli tufft”

Hon väljer dessutom att inte lägga stor vikt vid att det gått över ett år sedan den senaste matchen.

– Visst, det hade varit skönt att gå en fajt var tredje månad. Jag försöker att inte lägga så mycket press på det.

Helgens gala går i UFC Apex, Las Vegas – och det innebär annorlunda förutsättningar.

– Det är en liten arena, en liten oktagon.

– Det kommer bli en tuff match.

Vad talar för att det blir en ny vinst?

– Varje gång man går in i oktagonen måste man tänka att man kommer vinna, annars känns anledningen att gå in fel. Men jag försöker fokusera på att jag vill prestera bra i den här matchen. Jag vill gå ut och ha kul.

Reportage med Bea Malecki från augusti 2020:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.