Svenske UFC-fajtern Jack ”The Joker” Hermansson, 31, är född och uppvuxen i Uddevalla, men bosatt i Oslo sedan tio år tillbaka. Foto: TT Nyhetsbyrån

MMA-stjärnan Jack Hermansson: ”Dags att ta över tronen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Jack Hermansson, 31, närmar sig en titelmatch i UFC:s mellanvikt (84 kilo).

På lördag kväll går världsfemman huvudmatchen på en gala i Köpenhamn.

– Jag vill bli den främste MMA-fajtern från Skandinavien. Det är dags att någon tar över tronen efter Alexander Gustafsson, säger han till ESPN.

Hermansson, som är född i Sverige men har bott i Norge de senaste tio åren, tävlar under svensk-norsk flagg och har gjort kometkarriär i UFC.

Sedan 2016 är han den mellanviktare som har vunnit flest matcher (sju stycken).

Det stora genombrottet kom i april i och med segern mot legendaren Jacare Souza, under många år en av världens bästa mellanviktare.

Hermansson är just nu Sveriges högst rankade UFC-fajter (femma) och mötet med hårdslående amerikanen Jared Cannonier (nia) i Köpenhamn blir hans andra huvudmatch i UFC-karriären.

”Hoppas få hype”

Skrällsegern mot Jacare i våras satte Hermansson i en slagkraftig position.

En ny seger i Danmark skulle göra att svensken snuddar vid en titelmatch.

– Det mest sannolika är att Paulo Costa får utmana om titeln härnäst, men jag ska försöka stå för en dominant insats och då kan jag förhoppningsvis få en hel del hype bakom mig, säger Hermansson till mmafighting.com.

– Jag är också öppen för att möta Costa och göra upp vem av oss som egentligen borde få nästa chans på titeln. Det vore grymt, fortsätter han.

Nästa vecka är Costa på plats i Australien som reserv i den stora titelmatchen mellan mästaren Robert Whittaker och utmanaren Israel Adesanya.

Länsberg nära hemmaplan

Även Sveriges bäst rankade UFC-fajter på damsidan går match på lördagens gala i Köpenhamn. Och det blir nästan ”hemmaplan” för Lina Länsberg, 12:a i världen i bantamvikt, som bor och tränar i Malmö.

Den 37-åriga svenskan ställs mot obesegrade amerikanskan Macy Chiasson, rankad elva.

– Det kommer att bli en tuff och blodig match. Ett krig där jag måste vara tuffare än henne. Macy är stor och stark och avslutar sina motståndare, men jag tror att hon kommer att få det tufft mot någon som är så erfaren som jag, säger Länsberg till ufc.com.

I sin senaste match körde hon över MMA-pionjären Tonya Evinger fullständigt i ett kokande Globen.

– Det var helt klart det största ögonblicket i min karriär. Inte bara för att det var en fantastisk match, utan också för kontakten med publiken i Stockholm, säger hon.

I klippet nedan kan du se när SVT Sport träffade ”The Joker” i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.