Weili Zhang under invägningen, dagen före hon blev Kinas första UFC-mästare. Foto: TT

Nya UFC-mästaren skrev historia

Uppdaterad
Publicerad

Weili Zhang, 30, hade chansen att bli Kinas första UFC-mästare någonsin.

Då körde hon över mästaren Jessica Andrade och vann på teknisk knockout efter bara 42 sekunder.

Zhang tog därmed över mästarbältet i stråvikt (52 kilo) och skrev historia.

Brasilianskan Andrade tog över bältet efter en överraskande seger mot Rose Namajumas i våras. Men hennes tid som mästare blev kortvarig. Titelförsvaret mot Weili Zhang, på bortaplan i kinesiska Shenzhen, varade bara i 42 sekunder.

De hamnade direkt i en het slagväxling, men det var hemmahoppet som fick in de bästa träffarna och vred upp tempot. Bland annat kopplade Zhang greppet om Andrades nacke och höll henne nära, i clinch, samtidigt som hon avlossade flera knän mot kropp och huvud. En slagserie golvade Andrade som kurade ihop sig på backen varpå domaren snabbt bröt matchen.

Zhang blev därmed historisk som den första UFC-mästaren någonsin från Kina och möttes av stort jubel från hemmapubliken.

”Jag höll mitt löfte”

Efteråt visade kämparna respekt och kramade om varandra i oktogonen.

– Senast jag var i Peking (för en UFC-gala i november, reds anm) lovade jag att jag skulle bli den första mästaren någonsin från Kina. Och jag höll mitt löfte, sade hon via en tolk efter segern.

Zhang förlorade sin proffsdebut 2013, men har därefter radat upp 20 raka segrar varav fyra i UFC. Inför titelmatchen var hon rankad sexa i världen bland utmanarna till mästarbältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.