Jones och Gustafsson under deras klassiska titelmatch hösten 2013. Foto: Bildbyrån

Rivalen Jon Jones hyllning till Mauler: ”Du gjorde oss alla bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Alexander Gustafsson lägger av slog ner som en bomb i MMA-världen.

Nu hyllas han från flera håll – däribland sin störste rival.

”Du gjorde oss alla bättre och såg till att viktklassen höll en hög nivå”, skriver UFC-mästaren Jon Jones på Twitter.

Amerikanen Jones, den nuvarande mästaren i Gustafssons viktklass lätt tungvikt, har besegrat svensken i två titelmatcher.

Först en stenhård match i Toronto 2013 som gick tiden ut och senare blev framröstad som den bästa matchen i UFC:s historia. Och sedan möttes de igen i december 2018 när Jones vann överlägset.

Efter Gustafssons besked i Globen hyllade Jones sin rival i sociala medier.

”Ärligt talat så tror jag dig inte, men om du verkligen menar allvar så vill jag säga tack för allting. Du gjorde oss alla bättre och såg till att viktklassen höll en hög nivå. Ta hand om familjen”, skriver mästaren.

”En magnifik karriär”

Många andra UFC-stjärnor och fajters passar också på att hylla svensken.

”Gus är en av de bästa som någonsin har tävlat i lätt tungvikt. Och han gjorde det under en era där två av tidernas främsta fajters råkade tävla i samma viktklass”, skriver före detta UFC-profilen Ian McCall.

”Grattis till en magnifik karriär, Alex. En otrolig fajter och en sann gentleman”, skriver förre UFC-mästaren Michael Bisping som själv slutade med MMA för ett år sedan.

En av svenskens gamla motståndare, polacken Jan Blachowicz, skriver:

”Eftersom jag har mött The Mauler har jag en enorm respekt för honom. Hoppas att vi kan ses över en öl någon gång. Fantastisk karriär”.

”Sveriges första superstjärna i MMA”

UFC:s president Dana White skriver kort och gott ”Tack, The Mauler” tillsammans med en stor bild på Gustafsson.

Efter Gustafssons farväl till sporten går Jack ”The Joker” Hermansson upp som Sveriges bäst rankade fajter i UFC. Han är rankad femma i mellanvikt och skriver:

”Alex, du är en sann hjälte och en legendar inom sporten. Den första svenska superstjärnan inom MMA. Tack för alla dina fantastiska matcher”.

UFC-fajtern Angela Hill:

”Vill inte se honom lägga av men man måste respektera hans beslut. En av de bästa någonsin både i och utanför buren. Han kommer att vara saknad i UFC”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.