Khabib Nurmagomedov vann tidernas största MMA-match mot Conor McGregor via strypning. Foto: TT/Bildbyrån

UFC-mästarens protest – vägrar att tävla efter straffet

Uppdaterad
Publicerad
MMA-stjärnan Khabib Nurmagomedov, 30, och hans träningskamrater fick i går hårda straff efter det stora bråket på UFC 229 i Las Vegas i höstas.
Nu vägrar han att tävla i protest – och vill aldrig återvända till Nevada.
– Han är färdig med Vegas efter att hans bröder fått så stränga straff, säger managern Ali Abdelaziz till ESPN.

Det var i början av oktober som Nurmagomedov vann tidernas största MMA-match när han avslutade superstjärnan Conor McGregor, 30, via strypning på en gala i Las Vegas.

Men den stora snackisen blev det som hände efter titelmatchen när allt spårade ur fullständigt.

En vansinnig Nurmagomedov hoppade då ut i publiken och attackerade en av McGregors träningskramter, varpå slagsmål utbröt både i och utanför oktagonen.

”Det är bullshit”

I går delade Nevadas idrottskommission ut straffen: Nurmagomedov stängs av i nio månader och tvingas böta cirka fyra och en halv miljon kronor, McGregor stängs av i sex månader och måste betala cirka 450 000 kronor.

– Jag tycker att det är orättvist. Khabib tvingas böta 500 000 dollar men Conor bara 50 000? Det är bullshit, säger Khabibs manager Ali Abdelaziz till ESPN.

Ytterligare två fajters, båda ur mästarens team, straffades med ett års avstängning och cirka 225 000 kronor i böter vardera. Den ena, Abubakar Nurmagomedov, är kusin till Khabib Nurmagomedov.

Storstjärnan vägrar nu att någonsin gå match i Nevada igen, trots att det är där som många av de största UFC-galorna arrangeras.

– Han saknar att tävla i New York. Många av hans fans bor där och New York har alltid behandlat honom väl, säger managern Ali Abdelaziz.

Siktar på comeback i november

Eftersom straffen är retroaktiva är McGregor fri att tävla igen den 6 april och Nurmagomedov den 6 juli. Ryssen kan också få sitt straff reducerat med tre månader om han ställer upp i en kampanj mot mobbning.

Stjärnan uppges dock inte vilja gå en match igen förrän hans träningskamraters avstängningar går ut, vilket alltså blir den 6 oktober i år.

Enligt hans manager siktar man på en comeback först i november, då i Madison Square Garden i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer