Legendaren Georges St. Pierre i sin näst sista match, mot Johny Hendricks i november 2013. Foto: TT Nyhetsbyrån

MMA-legendaren Georges St. Pierre lägger av

Uppdaterad
Publicerad

En av tidernas allra främsta MMA-fajters lägger handskarna på hyllan.

Kanadensaren Georges St. Pierre, 37, meddelade beskedet på en presskonferens sent i går.

– Planen var alltid att sluta på mina egna villkor, säger han.

”GSP” är en av sportens pionjärer och var under många år ett av UFC:s största affischnamn. Han vann 26 av sina totalt 28 proffsmatcher varav åtta av dem på knockout och sex på submission.

Han avslutar nu karriären på topp – med 13 raka segrar – efter att ha vunnit UFC:s mästarbälte i mellanvikt i sin senaste match.

Kanadensaren vann mästarbältet i weltervikt 2006 och försvarade titeln rekordmånga nio gånger innan han valde att ta en paus från sporten 2013.

”Fortfarande i mitt livs form”

I november 2017 gjorde han comeback mot Michael Bisping på en stor gala i New York. Han vann då via strypning i den tredje ronden och tog över brittens mästarbälte i viktklassen ovanför den han regerat i så många år.

På en presskonferens i Montreal meddelade han sent i går, svensk tid, att han lägger av.

– Jag kommer att fortsätta att träna kampsport så länge jag lever, men jag väljer nu att avsluta min professionella MMA-karriär, säger han.

– Det krävs oerhört mycket disciplin för att vinna och sedan behålla mästarbältet. Det krävs också mycket disciplin för att lägga av medan man fortfarande känner att man är i sitt livs form både fysiskt och mentalt.

Ryktades möta Khabib

Det har ryktats om att St. Pierre skulle möta den obesegrade ryssen, tillika lättviktsmästaren, Khabib Nurmagomedov i en sista match nu i höst, men det blir alltså inte av.

– Vi försökte få till den matchen. Jag vet att både jag och Khabib ville ha den, men UFC hade andra planer för Khabib och jag önskar honom all lycka i framtiden.

Bara Donald Cerrone (22) har vunnit fler matcher i UFC än St. Pierre (20).

– Georges har cementerat sig som en av tidernas bästa fajters, oavsett viktklass. Han besegrade alla toppnamnen i weltervikt och gick sedan upp en viktklass och blev mästare i mellanvikt. Han har också alltid varit en av sportens bästa ambassadörer. Han har satt både Kanada och MMA på kartan, säger UFC:s president Dana White i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.