UFC-stjärnskottet Khamzat Chimaev (höger) och tränaren Andreas Michael (vänster). Foto: Bildbyrån

Tränaren efter Chimaevs UFC-succé: ”Vi ska inte ha för bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Två segrar på tio dagar och rykten om en ny fajt i Las Vegas redan den 15 augusti.

Rekordmannen Khamzat Chimaev, 26, har gjort kometkarriär i UFC och är en av de mest omtalade i MMA-världen just nu.

– Han har en jätteljus framtid men vi ska inte ha för bråttom, säger tränaren Andreas Michael till SVT Sport.

För några veckor sedan hade få UFC-fans hört talas om svenske Khamzat Chimaev.

Men sedan har det gått fort.

Med bara några dagars varsel fick han chansen att göra UFC-debut, men i fel viktklass (mellanvikt, 84 kilo). Han accepterade den matchen och var helt överlägsen.

UFC:s president Dana White satt på första parkett och beviljade Chimaevs önskan om en ny match redan veckan därpå. Den här gången i rätt viktklass (weltervikt, 77 kilo).

I helgen satte svensken ett nytt UFC-rekord med två segrar på bara tio dagar, han blev heller inte träffad en enda gång. Sett över två matcher delade han ut 192 slag och blev själv bara träffad två gånger.

KLIPP: Nytt UFC-rekord när Khamzat Chimaev vann igen (26 juli 2020)

”Inte Formel 1 hela tiden”

Hans tränare Andreas Michael, som också tränar Alexander Gustafsson, fanns med Chimaev under äventyret på ”Fight Island”.

– Folk tycker att det har gått fort, men inte jag. Jag vet hur hårt han tränar och hur mycket han förtjänar det här. Han har tränat som ett djur för det här och nu har han visat att han hör hemma i UFC, säger Michael till SVT Sport.

Tränaren var aldrig orolig för matcherna i sig, däremot över hur Chimaevs kropp skulle svara på att banta två gånger på så kort tid.

– Jag tänkte först och främst på hans hälsa. Alla som har bantat ner vikten inför en match vet hur svårt det är. Och efteråt kan kroppen hamna i ett slags självförsvar och släpper inte vätska lika lätt. Han väger runt 88 kilo normalt sett så 84 var inget problem, men att sedan gå ner till 77 en vecka senare är tufft.

Och nu ryktas det att han ska gå en ny match redan den 15 augusti?

– Ja, men det tror jag inte. Han är ingen sak utan det är en människa vi snackar om. Att banta ner vikten tre gånger på fem veckor är lite för mycket, tycker jag. Om han verkligen vill göra det så stöttar vi honom, han ska inte behöva kriga ensam, men jag tycker att han borde ta en kort semester, säger Andreas Michael och fortsätter:

– Det går inte bara att köra Formel 1 och maxa hela tiden och tro att hjulen, motorn och bromsarna ska funka perfekt. Khamzat behöver låta sin kropp vila för att sedan bygga upp den igen så att han inte får skador. Vi vill att han ska kunna hålla på med det här länge.

”Vi ska inte ha för bråttom”

Även om Chimaev har sysslat med brottning sedan barnsben så har han bara tränat MMA i cirka två och ett halvt år.

På kort tid har han gått åtta proffsmatcher och vunnit samtliga. Ingen motståndare har lyckats gå tiden ut mot svensken.

– Vi ska ha inte för bråttom. Vi får inte glömma att han bara har kört MMA i två och ett halvt år. Titelmatcher och allt det där kommer att komma, men nu tar vi det här steg för steg. Khamzat är fortfarande ung med mycket att lära sig. Vi vill också att han ska utvecklas snabbt, men vi måste använda huvudet, säger Andreas Michael.

SE OCKSÅ: MMA-experten: ”Chimaev vinner titeln inom två år”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.