Francis Ngannou är ny UFC-mästare i tungvikt. Foto: Viaplay

Från hemlös till bäst i världen – Francis Ngannou ny tungviktsmästare i UFC

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2013 knackade en hemlös migrant från Kamerun på dörren till ett boxningsgym i Paris.

Nu är Francis Ngannou, 34, ny tungviktsmästare i UFC.

– Jag ville göra något större med mitt liv, säger han efter att ha knockat den tidigare mästaren Stipe Miocic i rond två.

Francis Ngannou har det hårdast uppmätta slaget i UFC:s historia och har radat upp segrar på knockout.

Nyckeln för hans motståndare är att rida ut stormen när det 193 centimeter höga och 120 kilo tunga muskelberget, som kallas ”Rovdjuret” (The Predator), går till attack.

När Ngannou och Miocic möttes för första gången, i januari 2018 i en stor titelmatch på UFC 220 i Boston, lyckades Miocic brotta ner sin motståndare, trötta ut honom och försvara bältet med en poängseger.

Från november 2018 och framåt har kameruniern dock radat upp fyra raka segrar på knockout där alla matcherna tillsammans har varat i bara två minuter och 42 sekunder.

Och i titelmatchen var det en kategori fem-orkan som Miocic hade att göra med. Efter att ha klarat sig ur den första ronden kom avslutet 52 sekunder in i rond två.

De prickade varandra i en slagväxling och Miocic, som verkade tycka att Ngannou var illa ute, jagade vidare. Då träffades han med en klockren vänsterkrok och matchen var över.

Migrerade från Afrika

Francis Ngannou är ny tungviktsmästare i UFC och förbättrar sitt matchfacit till 16-3 (12 KO).

– Jag lovade mig själv att jag en dag skulle vara på den största scenen och visa de som aldrig trodde på mig. Jag ville göra något större med mitt liv, sade 34-åringen i segerintervjun.

Efter en tuff uppväxt i Kamerun där han började jobba i ett sandbrott redan som tioåring för att försörja sin familj så migrerade han till Europa i hopp om ett bättre liv och att kunna satsa på kampsport. Efter 14 månader på resande fot lyckades han till slut ta sig till Paris där han ett tag levde som hemlös.

Ngannou knackade på dörren till ett boxningsgym där tränarna snabbt såg hans enorma talang. Sommaren 2013 tränade han för första gången i sitt liv MMA.

I dag är han bäst i världen.

– Jag har drömt om det här i över ett decennium och nu har det äntligen hänt. Ingen trodde på mig. Nu har jag visat hur fel de hade och det är en enorm känsla av tillfredsställelse, säger han.

På presskonferensen efter galan förklarade Ngannou att han vill förvara sitt mästarbälte på en allmän plats i Kamerun för att inspirera unga i sitt hemland.

– De kommer att förstå att det är en symbol för att allt är möjligt med viljestyrka. Om de vill så kan de uppfylla alla sina drömmar.

”Min viktigaste erfarenhet”

Efter förlusten mot Miocic 2018 var det många som räknade bort Ngannou.

Han hade för mycket muskler och för dålig kondition, hette det. Han var en entricksponny som inte kunde hantera motgång om han inte vann på våldsam och tidig knockout.

Själv beskriver han matchen som en stor lärdom.

– Det var min viktigaste erfarenhet i karriären. Det kanske låter konstigt eftersom jag inte vann bältet, men det kändes inte som en förlust eftersom jag visste hur mycket jag lärde mig om kampsport i det ögonblicket. Det pushade mig till att nå hit där jag är i dag.

Vill möta Jon Jones

Nu ropar MMA-världen efter en supermatch mellan Ngannou och den förre mästaren i lätt tungvikt, Jon Jones.

Den kontroversiella amerikanen har lämnat i från sig sitt mästarbälte i lätt tungvikt, gått upp en viktklass och förvandlat sin kropp i väntan på tungviktsdebuten.

Sannolikt blir det mot Ngannou i sommar eller till hösten.

– I mina ögon är Jon Jones den främste MMA-fajtern genom tiderna så självklart vill jag ha den matchen. Det vore en bra utmaning för mig och ett stort namn att ha på mitt CV. Men det är jag som är mästaren och han som kommer upp för att utmana mig. Jag är redo när som helst. Juli, augusti... jag är här och väntar, säger Ngannou.

ARKIV: Khamzat Chimaev – UFC-svensken som gör kometkarriär (24 oktober 2020)

RESULTAT UFC 260

Tungvikt (titelmatch): Francis Ngannou besegrar Stipe Miocic (C) på knockout 0.52 in i rond två

Weltervikt: Vicente Luque besegrar Tyron Woodley via submission 3.56 in i rond ett

Bantamvikt: Sean O'Malley besegrar Thomas Almeida på knockout 3.52 in i rond tre

Flugvikt damer: Miranda Maverick besegrar Gillian Robertson på enhälligt domslut (30-27,30-27-29-28)

Lättvikt: Jamie Mularkey besegrar Khama Worthy på knockout 0.46 in i rond ett

Catchvikt (93,6 kilo): Alonzo Menifield besegrar Fabio Cherant via submission 1.11 in i rond ett

Weltervikt: Abubakar Nurmagomedov besegrar Jared Gooden på enhälligt domslut (30-27,30-27,30-27)

Lätt tungvikt: Michal Oleksiejczuk besegrar Modestas Bukauskas på delat domslut (29-28,28-29,29-28)

Fjädervikt: Omar Morales besegrar Shane Young på enhälligt domslut (30-27,30-27,30-27)

Mellanvikt: Marc-André Barriault besegrar Abu Azaitar på teknisk knockout 4.56 in i rond tre

Fotnot: Catchvikt är ett uttryck för när två fajters inte följer de vanliga viktklasserna utan enas om en gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.