Polacken Jan Blachowicz vann nattens stora titelmatch i lätt tungvikt i UFC mot utmanaren Israel Adesanya. Foto: Viaplay

Ville skriva in sig i historie­böckerna – åkte på första förlusten

Uppdaterad
Publicerad

Mellanviktsmästaren Israel Adesanya är en av de största stjärnorna i UFC.

I morse försökte han att skriva in sig i historieböckerna som den blott femte fajtern att bli mästare i två viktklasser samtidigt.

Men polacken Jan Blachowicz blev för svår och försvarade sitt bälte i lätt tungvikt på poäng.

Adesanya började bra och såg vass ut i de stående duellerna, men den större och starkare Blachowicz hade stor framgång med nedtagningar där han kunde kontrollera sin motståndare på marken.

Mästaren såg väldigt trött ut i den femte och sista ronden och andades tungt. Adesanya hade återigen framgång stående, men halvvägs in i ronden lyckades polacken med en ny nedtagning och kontrollerade de sista två minuterna på marken.

Domarsiffrorna skrevs till klara 49-46, 49-45, 49-45 i Blachowiczs favör.

Vill möta Teixeira härnäst

– Jag trodde att han skulle vara lite snabbare, men inte att han skulle slå så hårt. Det var en överraskning. Jag väntade bara på rätt tillfälle att använda min fysik och plocka ner honom, säger segraren efteråt.

– Jag hade helst velat knocka honom, men Adesanya är en av de bästa i världen och jag är den förste att besegra honom så det betyder att jag nu är en av de allra bästa.

Blachowicz vill nu möta den hårdslående brassen Glover Teixeira i sin nästa match. 41-åringen har tidigare gått ut och vädjat om en titelmatch.

– Han har förtjänat en titelmatch. Just nu vill jag vila och träffa min familj, men om Glover väntar så är han näst på tur.

ARKIV: Vädjar till UFC-bossen: ”Kom igen, jag är en gammal gubbe” (8 november 2020)

Adesanya: ”Kommer tillbaka”

För Israel Adesanya var det här karriärens första förlust efter 20 raka segrar varav nio i UFC. Han har fortfarande kvar sitt mästarbälte i mellanvikt (84 kilo) eftersom nattens match var i 93-kilosklassen.

– Jag hoppades förstås på vinst, men det gick inte vägen. Man måste våga testa om man vill gå till historien. Det finns många kritiker, men jag är den som står här inne i buren och tar riskerna, säger han.

– Jag hade en dålig dag på kontoret, men jag kommer definitivt tillbaka. Nu ser jag fram emot att gå ner tillbaka till mellanvikt och fortsätta dominera den divisionen.

Noterbart är att Alexander ”The Mauler” Gustafsson har en seger över Jan Blachowicz från 2016.

Fotnot: De fyra fajters som har lyckats med bedriften att vara UFC-mästare i två viktklasser samtidigt är Conor McGregor, Daniel Cormier, Amanda Nunes och Henry Cejudo.

ARKIV: Svenske MMA-stjärnan skadad under pimpelturen (16 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.