Foto: Adielsson Motorsport

Adielsson jagar VM-poäng för fabriksteam i Svenska rallyt: ”Känns stort och otroligt roligt”

Uppdaterad
Publicerad

I går presenterades anmälningslistan till Svenska rallyt, där Mattias Adielsson kommer köra och tävla för märkespoäng i WRC2 för M-sport Ford WRT. 

– Att få starta VM på hemmaplan för ett fabriksteam, det känns stort och otroligt roligt. Vi är väl förbereda och kommer göra vårt yttersta för att leverera, säger Mattias Adielsson till SVT Sport. 

Mattias Adielsson var fyra i Svenska rallyt, WRC2-klassen 2018.  30-årige Adielsson har senaste året satsat på SM men får nu chansen att jaga märkespoäng i VM-tävlingen på hemmaplan för det brittiska teamet. 

– Det är en otrolig chans som jag har väntat på sen jag började att köra rally, att få representera ett märkesteam i VM och dessutom få köra om VM-poäng. Det känns bra för mig men jag är också väldigt glad för alla som varit inblandade på ”resan” fram till att detta blir möjligt, säger Adielsson. 

M-Sport Ford hade en suverän säsongspremiär i Monte Carlo. Seger för Sébastien Loeb och Craig Breen trea i Rally1, WRC. Dessutom tog Gus Greensmith femteplatsen med svenska kartläsaren Jonas Andersson och teamet leder nu märkes-VM i huvudklassen.

Teamchef Richard Millener är glad att kunna ge en yngre förare chansen i teamet och ser fram emot att följa Adielsson i Sverige.

– Han är en ung och lovande kille som visat att han har farten i svenska mästerskapen och det känns roligt att kunna belöna honom med att representera oss i sin VM-tävling på hemmaplan. Jag tror att han kan göra bra ifrån sig och önskar honom all lycka. Vi ska hjälpa honom så mycket vi kan, säger teamchef Richard Millener till SVT Sport. 

Konkurrensen i WRC2 är stenhård med konkurrenter som bland andra regerande världsmästaren Andreas Mikkelsen. 

–  Jag vet att det är svårt att hålla jämn fart med WRC2 killarna för dom är så snabba men detta är en möjlighet att visa upp sig, visa vad han kan utan någon riktig press, säger Millener. 

Ny kartläsare i VM-starten 

Adielsson tävlar i SM med kartläsaren Maja Bengtsson, ett nytt samarbete som han hyllar.

Men Maja är ”bara” 17 år och får inte köra VM på grund av att hon inte har körkort vilket är ett krav för internationellt tävlande. 

I stället kliver David Arhusiander, som ifjol körde VM med Tom Kristensson, in som kartläsare.   

– Vi har på alla möjliga sätt försökt att få dispens i körkortsfrågan men de har varit stenhårda. Maja kommer att vara med under hela tävlingen och stötta på alla andra sätt. Jag är tacksam att David Arhusiander kommer att åka med istället, det är en mycket kompetent och duktig kartläsare, säger Adielsson. 

Finländaren Jari Huttunen som 2020 blev världsmästare i WRC3 kommer också att köra för M-sport i WRC2.  Svenska rallyt har i år flyttat till Umeå och avgörs den 24-27 februari. 

– Att köra Svenska rallyt på ny mark är ju också historiskt, klart att man alltid saknar klassiska Värmland men jag tror att Umeå kommer att överraska med sina fantastiska vägar och snabba karaktär, säger Mattias Adielsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.