Verstappen vann Australiens GP efter tre rödflagger Foto: TT

Verstappen vann Australiens GP efter tre rödflaggor

Uppdaterad
Publicerad

Åtta förare tvingades bryta och loppet avbröts tre gånger.

Australiens GP innehöll mycket oväntat.

Men som så ofta var det Max Verstappen som vann – före två andra världsmästare, Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

– Jag förstår inte riktigt vad som hände där, det var rätt rörigt, men vi överlevde, säger Verstappen.

Charles Leclerc fastande i sandfållan på första varvet, Alexander Albon kraschade sin Williams-bil vådligt och George Russell fick bryta efter motorhaveri. Då hade det bara gått 18 varv av 58.

Efter Albons krasch rödflaggades loppet för första gången för att städa upp banan från bildelar och grus.

Nederländaren Max Verstappen, som återtagit ledningen han tappade till Russell och Hamilton i starten, såg ut att åka mot en enkel seger när nästa incident inträffade. Det var danske Kevin Magnussen som tvingades stanna efter att ha tappat ett däck.

Rödflagg nummer två kom ut – och fältet fick göra en ny stillastående start.

Teamkamraterna ihop

Då blev det kaos igen. Alpineförarna Esteban Ocon och Pierre Gasly kolliderade ut varandra, Logan Sargeant och Nyck De Vries kraschade och Fernande Alonso snurrades runt av Carlos Sainz.

Karambolaget resulterade i loppets tredje rödflagg. Men ett varv kvar startade man om på nytt, med startordningen som var inför den andra omstarten. Det innebar att Max Verstappen kunde köra hem sin första seger i Australien, före Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

– Jag tror aldrig att jag har varit med om något liknande, det var en bergochdalbana av känslor, säger Fernando Alonso som till slut kunde ta sin tredje pallplats på lika många race i år och hans 101:a i karriären.

Verstappens 37:e seger innebär nu att han leder VM före Sergio Perez och Fernando Alonso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.