Arkivbild Thierry Neuville (till vänster) och Ott Tänak (till höger) har båda chansen att vinna rally-VM.

Avgörandet nära i rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

I kväll drar Rally de Catalunya igång med en mörkersträcka i Barcelona. Rallyt är unikt i VM då det bjuds både asfalt och grussträckor. Belgaren Thierry Neuville såg ut att cruisa mot sin första VM-titel, men hyundaiföraren har tagit klent med poäng mot slutet.

Neuville fick en mardrömsstart på torsdagen när han kraschade på fullfartstesten, shakedown. Nu har mekanikerna fullt upp med att få bilen körklar till ikväll.

– Det är skarpt läge för Neuville och att rulla på shakedown var absolut inte det han behövde just nu, säger Jonas Kruse, expert i SVT.

Femfaldige världsmästaren Sébastien Ogier, Ford, är bara sju poäng bakom och har fått vittring på en sjätte raka titel. Fransmannen var snabbast på shakedown.

– Vi måste få till ett nytt toppresultat om vi ska försvara VM-titeln, säger Ogier.

Tajt i topp

Endast 21 poäng skiljer topptrion åt i förarmästerskapet när två deltävlingar återstår och trean i totalen Ott Tänak ska inte heller räknas bort i kampen om VM-titeln.

– Ott Tänak är livsfarlig, han har en liten fördel av sitt startnummer den inledande dagen på grus, säger expert Jonas Kruse.

Och fortsätter:

– Men frågan är om han kommer kunna rå på Ogier som är på frammarsch. Efter motgångar har femfaldigavärldsmästaren verkligen grävt djupt, kämpat och visade verkligen sin klass senast i Storbritannien. Ogiers fem raka VM-guld är också till hans fördel så klart. Han vet vad som krävs, han har gjort det förr och är van vid press.

Grussträckorna kan fälla avgörandet

Första etappen på fredag kan komma att bli väldigt avgörande, ett litet misstag på det så ofta svårbemästrade gruset kan bli kostsamt.

– Det är på gruset förarna kan göra störst skillnad i jämförelse med sträckorna på asfalt under lördag och söndag. Asfaltssträckorna är fina, rytmiska, snabba vägar, visst det är tekniskt men det är svårt att ta mycket igen tid då det kan liknas vid en stor racerbana, förklarar Jonas Kruse.

Solberg comeback

Den norska rallycross-stjärnan Petter Solberg gör tillfällig comeback i rally-VM under deltävlingen i Spanien. Den före detta världsmästaren som slutade 2012 kör en av Volkswagens nya R5-bilar.

– Det känns så bra när en legend som Solberg gör debut igen. Han är oerhört taggad igen och vi är alla väldigt spända på att se hur överlägsen Volkswagens nya R5 kommer vara. Det finns en ”risk” att dom direkt sätter ett avtryck med sin nya bil likt de gjort i Rallycross-VM och tidigare i Rally-VM under framgångsåren med fyra raka VM-titlar, säger Jonas Kruse.

SVT direktsänder från den sista sträckan i det Spanska VM-rallyt på söndag klockan 12.00 i Sportstudion och direkt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.