Peter Kurtén vill att bilsportförbundets styrelse avgår Foto: SVT

Distrikt kräver styrelsens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Svenska bilsportförbundet åkte på en resa till Indy car-finalen i San Fransisco för 300 000 kronor av medlemmarnas pengar. Nu kräver lokala förbund att styrelsen avgår. Ett av dem är Göteborgs bilsportförbund.

 – I min värld finns det bara att styrelsen ska lämna stolarna och gå därifrån, säger Peter Kurtén, ordförande i Göteborgs bilsportförbund, till SVT Sport.

Förbundets revisor kritiserar styrelsen och föreslår att man inte ska få ansvarsfrihet på grund av en resa till USA som kostade medlemmarna 300 000 kronor. Flera utskott och distrikt ute i landet delar bilden och Göteborgs bilsportförbund kommer inte ge styrelsen ansvarsfrihet.

 – I min värld finns det bara att styrelsen ska lämna stolarna och gå därifrån. Det är sex man som bör lämna förbundet och lämna plats till de som kan ekonomin bättre och som förstår vad det handlar om, säger Peter Kurtén, ordförande i Göteborgs bilsportförbund, och fortsätter:

– Vi fick den här revisionsberättelsen för bara några dagar sedan. Alla distrikt har inte hunnit samlas, men flera ordförande jag pratar med uttrycker en mycket stor frustation och tycker att det bästa är om styrelsen avgår så vi slipper bråka. Det kommer annars bli ett jäkla liv.

Stort missnöje

Peter Kurtén är missnöjd med hur styrelsen skött verksamheten, och framför allt ekonomin som han menar varit missskött under flera år.

– De sista tre åren har SBF gjort förluster på ungefär tre miljoner. Nu fick man tillbaka lite pengar i mars, vilket innebär lite mindre förluster. Fortfarande handlar det att man gick mer än en miljon över budget. Det är otroligt allvarligt att man tömmer tillgångarna i förbundet på det här sättet.

Hur ser du på hur ekonomin har skötts?

– Det är under all kritik. Bedrövligt hur man gått minus tre år i rad och nästkommande år vill man alltså lägga en ny minusbudget.  Vi får snart köpa en sedelpress om vi ska fortsätta hålla på.

Lars Pettersson, ordförande för Svenska bilsportförbundet, känner inte igen sig i kritiken.

– Jag kan bara svara för de två åren som jag suttit som ordörande. Men det känns väldigt tråkigt att det finns distrikt i SBF som inte har förtroende för oss i styrelsen. Sedan så vill jag säga att vi har en stabil och god ekonomi. Vi har inte slarvat med några pengar.

Hur upplever du förtroendet ser ut från hela från rörelsen?

– Jag tycker att vi har ett bra förtroende och vi är öppna med ekonomin. Det finns förklaringar varför vissa saker gått minus eller plus. Det är precis som vilket annat förbund som helst att man har en budget och jobbar efter den. Ibland går det åt pipan då vi inte hade koll på vissa teknikintäkter som inte dök upp som förväntat.

Kritiserade styrelsen

Peter Kurtén, som själv driver flera företag, har gått igenom Svenska bilsportförbundets ekonomi under hela 2000-talet.

– Vi kan bara konstatera att man övertid satt in pengar och sedan skriver av värdet som är medlemmarnas insatta kapital. Fast man gör det i balansräkningen så det blir på ett snyggare sätt. Sista åren med bland annat Svenska rallyt har man skrivit av 2,3 miljoner kronor. Värdet av det insatta kapitalet har man tagit bort helt och pengarna bara försvinner och våra tillgångar finns snart inte kvar.

Han ser ändå att det finns potential att få ordning på ekonomin, men då med en helt ny styrelse.

– Gör vi inte det nu så slutar det med att vi måste belåna huset för att köpa pennor, så illa är det.

Klipp: Bilförbundets styrelse kritiseras för USA-resa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.