Magnus Berthling avgår som ordförande för Svenska Bilsportförbundet. Foto: Bildbyrån/SBF

Avslöjar: Nya stridigheter inom Svenska Bilsportförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Bilsportförbundets ordförande Magnus Berthling avgår med omedelbar verkan.

SVT Sport kan avslöja att det handlar om nya stridigheter inom styrelsen.

”Jag har under den senaste tiden känt att jag som förbundsordförande blivit allt mer bakbunden och handlingsförlamad”, skriver Berthling i ett avskedsbrev som SVT har läst.

Under tisdagen meddelade Svenska Bilsportförbundet i ett pressmeddelande att ordföranden Magnus Berthling avgår med omedelbar verkan.

– Det handlar om några viktiga ekonomiska och strategiska frågor där jag och delar av styrelsen inte är riktigt överens, sade Berthling då till SVT Sport.

Men SVT kan avslöja att konflikten är djupare än så.

I sitt avskedsbrev, som skickades ut till de olika distrikten, meddelar Berthling sitt beslut att lämna och berättar att ”en spricka gradvis har vuxit fram mellan oss nya ledamöter och de som var kvar från föregående års styrelse, där de senare hade röstmajoritet”.

”Det verkar ta hus i helvete det här”

Vidare skriver Berthling att han blivit allt mer bakbunden och handlingsförlamad.

”Som styrelseordförande får man ibland acceptera att ett och annat beslut går en emot, förutsatt bara att det föregåtts av en seriös och strukturerad beslutsprocess. Däremot kan jag som professionell styrelseordförande aldrig sätta mig i sitsen att tvingas administrera beslut som jag bedömer är till nackdel för Svensk Bilsport. Då måste man självklart välja att stiga av sitt uppdrag”, skriver Berthling.

SVT Sport har också tagit del av ett mejl riktat till Svenska Rallysportförbundet där det går att läsa:

”Varenda kotte i landet ska fasiken få ta del av hans (Berthlings, reds anm) ord! Så tråkigt när vi äntligen får in någon vettig. Förhoppningsvis blir detta starten på något bättre. Det verkar ta hus i helvete det här, så om alla på riktigt höjer rösterna nu så kommer de tre ha otroligt svårt att sitta kvar”.

”De har försökt avsätta Magnus”

I mitten av april 2020 avslöjade SVT Sport att Svenska Bilsportförbundet åkt till USA för medlemmarnas pengar – en månad senare avgick förbundets dåvarande ordförande Lars Pettersson. Resan gick till San Francisco för att se Indycar-finalen 2019 och kostade omkring 300 000 kronor. Magnus Berthling valdes sedan som ny ordförande i september 2020.

Enligt uppgifter till SVT Sport har tre ledamöter från föregående års styrelse försökt motarbeta Magnus Berthling.

– De har på alla möjliga sätt försökt undergräva och avsätta Magnus, och nu har de uppenbarligen lyckats. Det har varit jäkligt mycket strul med de här tre styrelseledamöterna. De behöver avgå, säger en källa.

”Destruktivt och deprimerande”

I sitt avskedsbrev beskriver Magnus Berthling de senaste fyra månaderna som ”en av de mest intensiva perioderna i mitt liv”.

”Jag tar som ordförande givetvis åt mig av kritiken över att inte lyckats få styrelsen att arbeta i en gemensam riktning. Men styrelsearbete ska vara roligt och konstruktivt, inte destruktivt och deprimerande. Då krävs en grundläggande respekt och förtroende mellan ledamöterna där alla måste bidra till ett fungerande arbetsklimat”, skriver han.

SVT Sport har pratat med Berthling igen efter att ha läst avskedsbrevet.

Det har blivit en spricka inom förbundet som har resulterat i två olika läger inom styrelsen?

– Så kan man säga. Om du läser brevet noga handlar det om att det fanns en gammal styrelse som delvis blev kvar och sedan valdes nya ledamöter in där jag var en av dem i egenskap av ordförande. Det handlar om ifall vi ska driva förbundet som man har gjort i många, många år eller om man ska driva förbundet på ett nytt sätt.

Har stämningen varit hätsk?

– Det är klart att det sätter sig på stämningarna under ett flertal styrelsemöten där vi kommit allt längre bort från varandra. Vid en viss tidpunkt slutar arbetet att vara konstruktivt.

Du använder till och med ordet ”deprimerande” i ditt brev?

– I en ideell förening som Svenska Bilsportförbundet ska arbetet präglas av arbetsglädje och gemensam entusiasm för bilsporten, men det är klart att den glädjen försvinner om det blir för mycket meningsskiljaktigheter. Det går inte att förneka.

Hur stor del har Svenska Rallyt haft i ditt beslut att avgå?

– Det var den avgörande frågan som fick situationen att eskalera, helt klart.

– Det fanns två alternativ där jag förordade det ena, men fick inte igenom det. I vissa frågor går det att kompromissa sig fram, men det gick inte här, säger Magnus Berthling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.