Svenska bilsportförbundets ordförande Magnus Berthling avgår med omedelbar verkan. Foto: TT

Svenska Bilsportförbundets ordförande avslutar sitt uppdrag med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Bilsportförbundets ordförande Magnus Berthling har valt att avgå med omedelbar verkan.

För SVT Sport berättar han om bakgrunden till beslutet.

– Det handlar om några viktiga ekonomiska och strategiska frågor där jag och delar av styrelsen inte är riktigt överens, säger Berthling.

Berthling valdes som ny ordförande i september 2020 under det framskjutna årsmötet. Nu, fyra månader senare, väljer han att lämna sin post med omedelbar verkan.

”Självfallet är det inte bra att vi står utan förbundsordförande men vi har en fungerande styrelse som består av sex personer som nu kommer leda arbetet fram till kommande förbundsmöte”, säger Urban Wahlberg, vice ordförande, i ett kort uttalande på förbundets hemsida.

Nästa förbundsmöte är den 18 april 2021. Där tas ett beslut om vem som blir ny ordförande.

SVT Sport har pratat med Magnus Berthling som säger så här på frågan vad som har hänt:

– Det är naturligtvis en komplex historia som ligger bakom det här, men man kan väl säga att det rent konkret handlar om några viktiga ekonomiska och strategiska frågor där jag och delar av styrelsen inte är riktigt överens om vilka beslut som ska fattas. Eftersom de besluten är så pass viktiga för framtiden väljer jag att avgå, säger han.

”Svenska Rallyt – ett problembarn”

I mitten av april 2020 avslöjade SVT Sport att Svenska Bilsportförbundet åkt till USA för medlemmarnas pengar – en månad senare avgick förbundets dåvarande ordförande Lars Pettersson. Resan gick till San Francisco för att se Indycar-finalen 2019 och kostade omkring 300 000 kronor.

Är det fortsatt kaotiskt inom Bilsportförbundet eller hur är läget i dag?

– Man kan väl säga så här: Jag fick ju inleda en kraftig offensiv inom förbundet som inkluderade ganska stora förändringar. Sedan kan man lägga till att vi har ett problembarn i form av Svenska Rallyt AB som ställdes in i år. Eftersom vi äger 50 procent av bolaget måste vi ta ställning till hur vi ska driva den frågan vidare. Det är ännu en fråga där vi inte är överens i styrelsen. Eftersom det är en så pass betydande ekonomisk fråga kan det bli såna här konsekvenser.

– Jag har försökt att inte alls ägna mig åt det som hände tiden före september utan i stället fokusera på framtiden, förändring och att vi ska vara redo att expandera sporten den dagen vi får ta emot publik igen och slipper olika sorters restriktioner.

”Jag stänger inga dörrar”

Vad händer nu med förbundet?

– Det är svårt att säga vad en sån här historia väcker för reaktioner, det får vi avvakta och se.

Finns det någon möjlighet att du kan återvända som ordförande om saker och ting förändras?

– Det är klart att jag inte stänger några dörrar för framtida utmaningar, på något sätt. Jag tog det här uppdraget utifrån att jag dels hade en bakgrund som lämpade sig för det, dels att jag varit en bilsportentusiast sedan jag var en liten grabb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.