Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska bilsportförbundet får inte ansvarsfrihet från revisorn. Foto: Bildbyrån

Revisorn kritiserar styrelsen för alkoholnotor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har tidigare berättat om att Svenska bilsportförbundets styrelse åkte till USA för medlemmarnas pengar och att revisorn inte ville ge styrelsen ansvarsfrihet. Nu kan SVT avslöja detaljer i revisorns kritik. Styrelsen och generalsekreteraren kritiseras bland annat för alkoholnotor och att medlemmarna har fått betala för närstående till styrelsen som följde med på resan.

Den omtalade USA-resan genomförde styrelsen i samband med Indy car-finalen i San Francisco hösten 2019. SVT har nu tagit del av revisorns gransknings-PM där styrelsen kritiseras för flera betydande brister i den interna kontrollen. Revisorn kritiserar bland annat styrelsens representation med alkohol under USA-resan.

”Vi bedömer att det finns risk att kostnaderna för middagarna med alkohol inte står i proportion till medlemmarnas nytta och kanske även kan anses vara vidlyftiga. Mot bakgrund av detta torde styrelsen tillse att det finns en representationspolicy inom organisationen och att denna beaktas när representation sker”.

Dyra kostnader

Revisorn kritiserar också kostnaderna för USA-resan då styrelsen inklusive generalsekreteraren Anna Nordkvist drog på sig kostnader på över 40 000 kronor per person. I och med de dyra kostnaderna överskred styrelsen sin egen årsbudget med cirka 570 000 kronor. Dessutom var anhöriga med på resan där medlemmarna fick betala delar av deras resa.

”Vi har noterat att det finns fördyrande omkostnader för resan som förefaller vara hänförliga till närstående privatpersoner. Enligt förbundets resepolicy ska detta inte bekostas av förbundet”.

SVT Sport har sökt Lars Pettersson, ordförande i Svenska bilsportförbundet (SBF), för en kommentar. Via mejl svarar han.

”Gällande representation så förkommer alkohol ibland på gemensamma möten, kundrelationer och träffar. Det revisorn säger är att han inte kan göra bedömningen om de är vidlyftiga eller på grund av att vi ej har en policy att förhålla oss till och har därför rekommenderat oss att ta fram en alkohol- och representationspolicy. Vi tog beslut om det på vårt senaste styrelsemöte att ta fram en sådan och har delegerat uppgiften till tjänstemännen”, skriver han till SVT Sport.

Hade ni närstående med på resan och betalade SBF för deras resa?

”Ja, vi hade närstående med oss på resan men det har aldrig varit vår avsikt att förbundet ska stå för deras kostnader. Jag har tagit på mig ansvaret att utreda om så är fallet och det kommer i så fall att korrigeras i efterhand”, skriver ordföranden.

Förbundets fortlevnad

Revisorn skriver också i PM:et att  ”styrelsen behöver säkerställa att förbundet inte fortsätter göra underskott av denna storlek för att säkra förbundets fortlevnad”. När SVT Sport pratade med Lars Pettersson tidigare i april uppgav han att de inte hade slarvat och att ekonomin är god.

”Tidigare styrelse har fått kritik av att man har ”samlat i ladorna” och man har sedan 2014 lagt minusbudgetar för att pengarna ska ut i verksamheten. Såklart att förbundet inte i alla i evighet kan gå med underskott, men vi har ett eget kapital om cirka sju miljoner samt att fastigheten är värderad till cirka nio miljoner. Nu gör vi en helt ny budget för året med anledning av coronasituationen. Vi vet inte när vår verksamhet kan starta i Sverige eller internationellt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer