RF:s Elin Johansson berättar att man bevakar Bilsportförbundet extra mycket inför årsmötet. Foto: Bildbyrån

RF bevakar Svenska Bilsportförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bilsportförbundets revisor föreslår att styrelsen inte ska få ansvarsfrihet på grund av en dyr USA-resa. Flera distrikt kommer inte ge styrelsen ansvarsfrihet och nu kommer Riksidrottsförbundet att följa SBF extra noggrant.

Tidigare i veckan kunde SVT Sport avslöja att Svenska bilsportförbundets (SBF) styrelse åkte till San Francisco, USA, under Indycar-finalen i höstas. Samtliga i styrelsen förutom Örjan Eriksson – som tackade nej till resan – föreslås få nytt förtroende av valberedningen.

Förbundets revisor kritiserade resan och yrkar att styrelsen inte ska få ansvarsfrihet.

Bevakas av RF

Kritik har också utskott och lokala distrikt riktat mot styrelsen. Göteborgs bilsportförbunds ordförande Peter Kurtén berättade för SVT Sport att han tycker styrelsen ska lämna sina platser innan förbundsmötet nästa vecka.

Förra året fick SBF drygt 7,7 miljoner i bidrag av Riksidrottsförbundet. Och inför förbundsmötet bevakar man bilförbundet extra.

– Det är upp tills årsmötet om man ska bevilja ansvarsfrihet. Fram till dess gör vi ingenting aktivt, men vi följer frågan vad som händer under årsmötet, säger Elin Johansson, förbundsjurist på RF och fortsätter:

– Sedan kommer vi inte på något sätt gå in och granska ekonomin utan det här är en ren förtroendefråga. Det finns ju inga misstankar att något brottsligt ska ha begåtts med bokslutet utan mer att revisorn tycker att styrelsen inte varit varsamma med medlemmarnas pengar.

Hur kommer det sig att ni bevakar SBF?

– Vi följer alla våra förbund och har ganska ofta representation på årsmöten. Men när ett förbund har en utmaning följer vi dem extra som i det här fallet med Svenska bilsportförbundet.

Kritiken växer

Att en styrelse i ett idrottsförbund inte föreslås få ansvarsfrihet av en reisor är mycket ovanligt, menar Elin Johansson. Och fler lokala distrikt följer nu med Göteborg då både Västra bilsportförbund och Mellannorrlands bilsportförbund meddelar på Facebook att de går på revisorns linje. På förbundsmötet kommer distriktens 41 ombud att rösta om styrelsen får ansvarsfrihet eller inte. Göteborg, Mellannorrland och Västra har totalt tolv röster.

Praxis är att ledamöter som inte beviljas ansvarsfrihet inte får nytt förtroende.

SE MER: Bilsportförbundets styrelse kritiseras för USA-resa (15 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.