Bild från Svenska rallyt. Bilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Bildbyrån

Tackade nej till USA-resan – föreslås lämna styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Valberedningen i Svenska bilsportförbundet föreslår att ordförande Lars Pettersson får lämna sin roll. Men han får ändå vara kvar som ledamot. Istället vill valberedningen att ledamoten Örjan Eriksson – som tackade nej till USA-resan – ska lämna styrelsen.

Hela valberedningen förutom Per-Erik Elf står bakom nomineringarna. Annelie Lundmark är valberedningens ordförande och hon säger så här om valen:

– Jag vill gärna prata med de andra i valberedningen för att kunna säga motiveringen. Men litegrann är det att han själv har också sagt redan förra året att han vill avgå, att han sitter max ett år till, säger hon till SVT Sport.

Men SVT Sport har tagit del av mejlkorrespondens mellan valberedningen och Örjan Eriksson där han meddelade i oktober att han ville sitta kvar i styrelsen.

I går kunde SVT Sport avslöja att Svenska bilsportförbundets styrelse i höstas åkte till San Francisco under Indy car-finalen. Kostnaden för resan landade på 300 000 kronor, vilket SBF:s medlemmar fick betala.

Bilsportförbundets revisor kritiserade resan och vill inte ge styrelsen ansvarsfrihet inför förbundsmötet. Kritiska har också flera utskott och distrikt varit. Göteborgs bilsportförbunds ordförande Peter Kurtén berättade för SVT Sport att han kräver styrelsens avgång.

Frågan gällande ansvarsfrihet avgörs på förbundsmötet nästa vecka. Valberedningen föreslår alltså att ordförande Lars Pettersson ska få lämna sin roll. Men han får ändå vara kvar som ledamot i styrelsen.

Ny styrelseordförande föreslås Magnus Berthling bli.

– Vi har hittat en ny ordförande efter att vi har fått önskemål av distrikten om det. Därför blir det en plats mindre för de andra, säger Annelie Lundmark.

Samtliga ledamöter förutom Örjan Eriksson föreslås få nytt förtroende. Eriksson var den enda i styrelsen som tackade nej till USA-resan.

Örjan Eriksson har avböjt att kommentera.

Klipp: Bilförbundets styrelse kritiseras för USA-resa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.