Foto: Bildbyrån

Nytt styrelseavhopp från SBF – försvarar USA-resan: ”Bra beslut”

Publicerad

Efter SVT Sports granskning av Svenska bilsportförbundet meddelade ordförande Lars Pettersson att han avgår med omedelbar verkan. Även vice ordförande Daniel Nyman kommer att lämna sitt uppdrag efter förbundsmötet – och han försvarar omtalade USA-resan .
– Det var ett bra beslut, säger han till SVT Sport.

Daniel Nyman har meddelat till valberedningen att han inte ställer upp för omval. Nyman föreslogs för omval av valberedningen, vilket han först accepterade.

– Jag har en uppfattning att man inte ska sitta allt för länge. Sedan tänkte jag kandidera för en period till, men den har jag dragit tillbaka vilket jag meddelat valberedningen. Jag har varit med i sex år och förhoppningsvis har jag gjort någon nytta, men det råder säkert delade meningar om det, säger Daniel Nyman till SVT Sport.

Nya kandidater

Förbundsmötet skulle egentligen ha hållits i förra veckan. Men på grund av coronapandemin är mötet framflyttad till i mitten av juni. Fram tills dess behöver valberedningen hitta två nya kandidater efter avhoppen.

– Om vi kan ha det är nästa fråga, det beror ju på myndigheterna tillåter oss att samlas i ett större sällskap. Annars har vi ett reservdatum 5-6 september.

Det var i mitten av april som SVT Sport avslöjade att styrelsen åkte till USA under Indy car-finalen för 300 000 kronor av medlemmarnas pengar. Förbundets revisor kritiserade resan och föreslår att styrelsen inte ska få ansvarsfrihet. Och tidigare i veckan kunde SVT Sport avslöja att kritiken handlade bland annat om alkoholnotor och att medlemmarna fått betala delar av närståendes kostnader under resan.

Försvarar resan

Daniel Nyman försvarar dock resan och tycker att det var ett bra beslut av styrelsen att åka till USA.

– Det var ett gemensamt beslut i styrelsen att vi skulle åka till USA på en studieresa. Alla tyckte att det var ett jättebra beslut. Vi hade toppåkare (Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist) i Indycar-serien och Rasmus Lindh som kommer underifrån. Vi såg det som intressant att se hur de bedriver verksamhet i USA och sedan kombinerade vi resan med styrelse- och strategimöte för att inte lägga två helger i rad.

Hur ser du på kritiken från revisorn?

– Revisorn får egentligen ha vilket uppfattning han vill, men kan ha blivit styrd. Jag vet att det kommit in brev till revisorn att man ska titta på olika saker. Sedan har jag ingen åsikt om det utan revisorn måste fokusera på sitt uppdrag och dra sina egna slutsatser, säger Daniel Nyman och fortsätter:

– Men i revisonsrapporten kom det aldrig fram att studiebesöket var huvudsyftet. Utan det framkommer att vi reste till USA för att ha ett styrelsemöte, och det verkar ju vansinnigt. Men i en kombination var det ju för styrelsen att tjäna en helg.

Klipp: Bilsportförbundet fick stå för alkoholnotor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska bilsportförbundet får inte ansvarsfrihet från revisorn. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer