Valtteri Bottas firar segern i Baku. Foto: Bildbyrpån

Bottas vann i Azerbajdzjan – upp i totalledning

Uppdaterad
Publicerad

Årets Formel 1 har hittills varit en Mercedeshistoria och i dagens tävling i Azerbajdzjan vann finländaren Valtteri Bottas före sin stallkamrat Lewis Hamilton. Därmed tar han över totalledningen med en poängs marginal.

Hamilton och Bottas har varit etta och tvåa i alla fyra tävlingar den här säsongen. Den här gången var det finländaren som gick ut i pole position och även om Hamilton utmanade tidigt lyckades han hålla sin ledning.

Med tio kvar blev det spännande igen då man var tvungna att göra en omstart efter att Red Bulls Pierre Gaslys bil hade stannat på banan.

Då var Bottas bra med på noterna och lyckades vinna tävlingen och ta över totalledningen.

– Ett tufft race. Det fanns inte mycket att göra där i täten innan Lewis började pressa. Den här segern betyder mycket för mig, säger Bottas enligt Yle Sporten.

Segern i Baku var också en skön revansch för finländaren som ifjol ledde med ett varv kvar då hans däck gick sönder. Om han hade vunnit då hade han gått upp i totalledning, men istället fortsatte säsongen svagt och han slutade femma i VM-serien.

Just nu leker istället livet för Bottas.

– Det är otroligt på vilken nivå stallet jobbar just nu. Jag kan bara vara glad över att få vara en del av det här, säger han.

Resultat

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Lewis Hamilton, Mercedes + 1,524

3. Sebastian Vettel, Ferrari + 11,739

4. Max Verstappen, Red Bull + 17,493

5. Charles Leclerc, Ferrari +1.09,107

6. Sergio Pérez, SportPes +1.16,416

7. Carlos Sainz, Jr. McLaren +1.23,826

8. Lando Norris, McLaren +1 varv

9. Lance Stroll, SportPes +1 varv

10. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1 varv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.