Sebastian Eriksson radar upp pallplaceringar i Dakarrallyts lättviktsklass. Foto: EKS South Racing

Dakarrallyt: Ny motgång för Ekström

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist slogs om segern på dagens sträcka i Dakarrallyt. Men en ny motgång gjorde att de körde i mål som 20:e ekipage, nästan 19 minuter bakom vinnaren Henk Lategan, Sydafrika, på den 56 mil långa etappen. Sebastian Eriksson kom trea i lättviktsklassen och behåller andraplatsen i sammandraget.

– Det såg väldigt bra ut fram till mitten av sträckan. Sen fick vi problem med bakdämparen, precis som igår. Dessutom tappade vi ytterligare flera minuter på slutet på grund av problem med navigeringen, säger Mattias Ekström i ett pressmeddelande. Svenskparet är 16:e i totalt, 2,46 timmar efter ledaren Nasser Al-Attiyah.

Ekström är tredjeförare i Audis storsatsning bakom legendarerna Stephane Peterhansel och Carlos Sainz. I förrgår jublade teamet över första sträcksegern för Sainz, men det har också varit stora problem med den nya elprototypen.

På dagens etapp gav 14-faldige mästaren Peterhansel, som haft flera haverier, en stötdämpare till Sainz när en gick sönder på etappen.

Sebastian Eriksson fortsätter att rada upp topplaceringar i lättviktsklassen. Trea idag på sträckan efter att ha fått tre minuters strafftillägg. Anledning: han hade för hög fart vid en lågfartszon. Eriksson är fortsatt tvåa totalt, drygt minuter bakom stallkamraten Feliciano ”Chaleco”Lopez, Chile, i EKS South Racing.

– Vi hade lite navigeringsproblem på slutet, men på det hela taget är jag nöjd med dagen. Vi hade en bra fajt med ”Chaleco” i 15 mil med, säger Sebastian.

Tyskan Annett Fischer med svenska kartläsaren Annie Seel blev 32:a på etappen och ligger 24:a i klassen, nästan nio timmar bakom Lopez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.