Dramatik: Hemmaföraren körde på fälgen – och ut på en åker

Uppdaterad
Publicerad

Hemmaföraren Ott Tänak hade en mardrömsfredag på rally-VM i Estland. På dagens andra sträcka exploderade höger framdäck – men han körde vidare på fälgen. Nästa sträcka blev ännu värre med en dubbelpunktering och världsmästaren från 2019 tvingades bryta för dagen.

Ott Tänaks sorti ur hemmarallyt var värsta tänkbara resultat för estländaren som ligger på en fjärdeplats i förarmästerskapet hela 64 poäng bakom ledande Sébastien Ogier. Även ett tungt slag för teamet som ligger efter i märkes-VM. Tänak får nu sikta om på en omstart i morgon men chansen till höga VM-poäng är borta.

Han var dock långt ifrån ensam om att ha problem under fredagsetappen. De snabba och utmanade grusvägarna ställde till problem för flera förare och i WRC-klassen bröt tre förare under dagen.

Solberg borta

Även för svenske Oliver Solberg, som kör i WRC2, fick rallyt ett abrupt slut. I en hård landning efter ett hopp på sträcka tre skadade han kylaren, dessförinnan hade han även problem med motorn.

– Det var ett litet hopp men så landade han på bottenplattan och sprack ändå, så det var riktigt tufft, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Solbergs team jobbade för en återstart men efter kontroll på serviceplatsen visade det sig att motorn gått för varm och det estniska rallyt är över för Solberg.

– Det är riktigt surt när man vet att man kunde haft bra fart och kunde  haft ett bra resultat, säger Solberg som nu blickar fram emot VM-rallyt i Belgien där han kommer köra teamets nya rally2 bil.

Kristensson sexa

Tom Kristensson och kartläsare David Arhusiander fortsätter att köra stabilt i WRC2 klassen. Den svenska duon ligger på en sjätteplats totalt i klassen som leds av Andreas Mikkelsen.

Kristensson fick köra igenom sista sträckan efter att den blåsts av på grund av en otäck krasch för amerikanen Sean Johnston, som voltade flera varv med sin bil.

– Jag är så klart väldigt tagen nu av kraschen, det är aldrig kul att vara först på plats och Sean är på väg i en ambulans nu. Men vår dag har varit jättebra och jag är supernöjd såhär långt. Vi har inte haft ett enda dåligt moment utan har haft en fantastisk känsla i bilen. Nu handlar det om att vänja sig vid farten och försöka öka när det går och verkligen lita på det, säger Tom Kristensson.

SVT:s expert Jonas Kruse är inne på samma sak i sin analys:

– Han håller sig till sin plan och har kört stabilt men jag tror att det finns ytterligare fart hos Tom. Jag skulle gärna se att han vågar gå på lite mer i morgon på eftermiddagen, han har  kapacitet till det, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Johnston och hans kartläsare fördes båda till sjukhus efter kraschen för undersökningar men meddelade sent under kvällen via sociala medier att de skrivits ut.

Rovanperä imponerar

20-åriga Kalle Rovanperä imponerade stort under fredagen med fem stäcksegrar av åtta möjliga. Rovanperä leder inför morgonens nio sträckor, 8,5 sekunder före irländaren Craig Breen. Thierry Neuville har tredjeplatsen men jagas närmast av sjufaldige världsmästaren Sébastien Ogier.

Följ VM-rallyt från Estland direkt i SVT i helgen

Lördag 17 juli

SVT1 08.00-09.00 Motorsport, Rally-VM Estland: SS11

SVT2 15.00-16.00 Motorsport, Rally-VM Estland: SS15

Kommentator: Johan Hedlund

Expert: Jonas Kruse

Söndag 18 juli

SVT1 08.00-09.00 Motorsport, Rally-VM Estland: SS21

SVT1 13.00-14.30 Motorsport, Rally-VM Estland: SS24, power stage

Kommentator: Johan Hedlund

Expert: Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.