Marcus Ericsson i Bahrain. Foto: TT

Marcus Ericsson bröt blytunga sviten

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde ha blivit det 50:e formel 1-loppet i rad utan poäng, sedan niondeplatsen på Monza 2015.

Marcus Ericsson ville annat och knep två efterlängtade poäng när på nytt slutade nia.

– Det känns fantastiskt att vi kunde vända trenden. Vi har jobbat stenhårt för detta, säger han till SVT Sport.

Ericsson hade bra fart på sin Sauber i Bahrain och med en konservativ däckstrategi – bara ett besök i depån – kunde han korsa mållinjen på nionde plats för två VM-poäng.

– Känns underbart att vara med i ”mittfältskampen”. Vi hade en enstoppstrategi idag som gick hem. Det var tufft på slutet men vi löste det, säger Ericsson till SVT Sport.

27-åringen berättar att det varit jobbigt att bli utan poäng under så lång tid.

– Det har varit många tävlingar som varit frustrerande, jag har slutat elva jag vet inte hur många gånger, men det har alltid hänt någonting när jag har varit på väg mot poäng och det har varit väldigt tufft mentalt, säger han till Viasat.

Bottas såg rött

Längst fram dominerade Sebastian Vettel loppet men tysken blev ikappkörd av finländaren Valtteri Bottas, Mercedes, och pressades hårt under de avslutande varven. Ferrari-föraren, som vann premiären i Australien, höll undan och har därmed fått en drömstart på säsongen.

– Jag såg rött! Jag visste att det fanns en chans på slutet men det var inte bra nog, säger Bottas till motorsport.com.

Regerande mästaren Lewis Hamilton, som startade från ruta nio efter fem platsers nedflyttning till följd av ett växellådsbyte, blev trea.

Mekaniker fastnade under Räikkönen

I ett mycket händelserikt lopp var det inte bara glada miner i Ferrari-lägret. Kimi Räikkönen tvingades bryta efter en otäck incident under ett depåstopp. Finländaren fick grönt ljus att köra ut på banan innan bilen var klar och en av mekanikerna fastnade under bilen. Av tv-bilderna att döma skadade han ena foten.

– Jag ser inte vad som händer. Mitt jobb är att köra när lampan blir grön, säger Räikkönen.

Även Red Bull-förarna Daniel Ricciardo och Max Verstappen bröt tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.