Marcus Ericsson tappade mästerskapsledningen i Detroit. Foto: Penske Entertainment/James Black

Marcus Ericsson sjua – tappade mästerskapsledning

Uppdaterad
Publicerad

Efter succésegern i Indy500 blev det en sjundeplats för Marcus Ericsson i stadsloppet i Detroit. Ericsson tappade mästerskapsledningen till Will Power som vann loppet. Felix Rosenqvist svarade för en imponerande uppkörning till tiondeplatsen från 25:e och näst sista startruta.

Ericsson hoppades på en ny fullträff på banan där han tog sin första seger i Indycar förra året. Men Ganassi-teamets strategi för den svenske mästerskapsledaren blev en nitlott.

Marcus startade som åtta och inledde på de röda däcken med mjuk gummiblandning. Han tappade mycket tid i slutet på första stinten inför det första depåstoppet jämfört med de som började på de svarta hårda däcken. Ericsson lyckades sen inte matcha konkurrenterna i strategiracet utan fick se sig passerad i mästerskapstoppen av Will Power.

– Det var ett svårt race. Vi visste att de röda, mjukare däcken var mer svårhanterliga. Jag började på de däcken och fick dem att fungera okej men jag tror jag tappade lite för mycket tid på det i början, säger Ericsson till SVT Sport.

Helgens lopp var det första efter Ericssons stora succé med segern i Indy 500.

– Det har känts bra hela helgen. Många har sagt att det är tufft att köra helgen efter att man vunnit Indy 500. Jag var lite orolig men det har fungerat bättre än jag trodde, säger Ericsson.

Gruvlig revansch för Power

Tre poäng skiljer nu mellan Power och Ericsson i tabellen.

Australiensaren tog gruvlig revansch från fjolåret då han ledde det första av de två loppen på Belle Isle Park men tvingades bryta. Det var när fältet rödflaggades några varv från mål och bilen inte gick igång i omstarten. Marcus Ericsson låg då tvåa, tog över ledningen och vann första segern i serien.

Även den här gången blev det dramatiskt för Power som såg ut att köra mot en säker seger. Men avslutningen på de röda däcken blev en rysare. Bakom kom Alexander Rossi urstarkt och var bara dryga sekunden efter i mål. Scott Dixon tog den sista pallplatsen i loppet.

-Det här var ett av mina bästa lopp på senare år, säger Power på sociala medier. Han blev den siste vinnaren på Belle Isle Park. Nästa år avgörs Detroits GP inne i stadskärnan.

Felix Rosenqvist svarade för en mäktig klättring i loppet på den svårkörda banan i Detroit. Han blev diskad i kvalet på grund av en miss från teamet som släppte ut Rosenqvist precis framför Jimmie Johnson på ett kvalvarv.

Stark prestation av Rosenqvist

Från 25:e och näst sista startruta tog sig Felix Rosenqvist upp till tiondeplatsen i ett lopp utan gulflaggssituationer. En mycket stark prestation, inte minst med tanke på vad som hände här förra året när Rosenqvist fick gashäng på bilen och dundrade in i muren i hög fart. Felix hade änglavakt som klarade sig undan med lindriga skador. Fjärdeplatsen i Indy500 och dagens uppkörning har tveklöst förbättrat svenskens aktier i kampen om en ny styrning.

Nästa tävling körs på Road America, Wisconsin kommande helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.