Experten om svensksuccén i Indy 500: ”Världsklass”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson vann sensationellt Indy 500, som förste svensk på 23 år.

Något SVT Sports expert Robert Dahlgren förutsåg inför helgen.

– Sättet han avslutar på är absolut världsklass, han är en värdig vinnare, säger Dahlgren.

Senast en svensk vann klassikern var 1999 då Kenny Bräck segrade. Sedan dess har ingen svensk varit i närheten av att vinna Indy 500.

Men Marcus Ericssons bragd var allt annat än odramatisk.

En sen omstart, efter en krasch, skapade spänning när Pato O'Ward utmanade svensken.

– Slutvarven var superspännande. Med sex varv kvar såg det ut som att han skulle rulla i mål som vinnare, men när det återstår tre varv fick vi en rödflagg. Att vara i ledning vid omstart, med tre varv kvar, är inte lätt, säger SVT:s expert Robert Dahlgren och utvecklar:

– Du är i ledning, du ska bryta luften först av alla, du har massa jagande bilar ... sättet han avslutar på är absolut världsklass, han är en värdig vinnare.

”Tappade momentum”

Hur stort är detta?

– Många vet vad Kenny Bräck gjorde 1999 när han vann Indy 500, det var en fantastisk prestation. Det Marcus gjorde nu ... vi har F1-förare som har kommit över och kör Indycar, sporten har blivit ännu större, startfältet har blivit starkare över åren.

– Det håller absolut världsklass. Det är en av de tre största motorsporttävlingarna i världen, och den har en svensk vunnit nu.

Felix Rosenqvist slutade fyra, vilket också är extremt imponerande, enligt STCC-veteranen Dahlgren.

– Felix såg länge ut att vara den starkare av dem, han var länge uppe i ledning. Men i de absoluta slutvarven – vid vissa kritiska moment – var Marcus lite starkare och Felix tappade momentum, vilket gjorde att det svingade runt.

– Men att Felix slutar fyra är också helt otroligt, säger han.

Hör SVT:s expert Robert Dahlgren i spelaren ovan.

KLIPP: Här vinner Marcus Ericsson Indy 500

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.