Oliver Solberg. Foto: SVT/Oliver Solberg Media office.

Experten: ”På väg mot sitt stora genombrott”

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg fortsätter att imponera i rally VM-avslutningen.

20-åringen ligger femma inför de tre avslutande sträckorna på och runt den klassiska formel 1-banan i italienska Monza.

– Det var en fantastisk dag, mycket annan lärdom idag med däck tillskillnad från igår, säger Solberg till SVT Sport.

Hyundaiförarens framfart har gett eko i rallyvärlden. I dag har succésvensken radat upp starka sträcktider och skuggar de stora VM-stjärnorna. Han är kvar på femteplatsen inför söndagen. Bakom jagar Takamoto Katsuta, Toyota, på sjätteplatsen. Japanen krympte avståndet till Solberg under eftermiddagen, men på dagens avslutande mörkersträcka replikerade han och har 17,6 sekunder tillgodo på Katsuta inför avgörandet.

– Oliver är på väg mot sitt stora genombrott. Redan nu är han riktigt nära de stora namnen. När han fått mer erfarenhet i WRC-bilen och lärt sig hitta finjusteringarna så kommer Solberg att nå den absoluta VM-toppen. Första segern kan mycket väl komma redan nästa år, tror Jonas Kruse, SVT:s expertkommentator.

Solberg gör sin blott fjärde start i WRC:s huvudklass. Att då vara uppe och konkurrera med WRC-förarna med enromt mycket mer erfarenhet bygger självklart självförtroende.

– Det hjälper helt klart för självförtroendet jag vet att jag kan ta mycket mer risk. Men grejen är att de vet vart de ska ta den,  det vet inte jag. Så det tar lite tid, men det är fantastiskt att hänga med så pass bra, man blir ju glad, säger Solberg till SVT Sport.

”Vet hur han ska vinna”

Sébastien Ogier har ett jätteläge att köra hem sin åttonde VM-titel i morgon. Toyotaföraren är halvsekunden (!) före stallkamraten, tabelltvåan, Elfyn Evans . Det enda som kan stoppa fransmannen från den perfekta avslutningen är ett stort misstag eller haveri.

– Ogier vet hur han ska vinna, han har det rätta psyket och behöver inte ta några risker för att ta hem titeln. Men, är det någon gång det oväntade sker så är det väljust vid ett sånt här tillfälle, säger Kruse.Spanjoren Dani Sordo har kopplat ett rejält grepp om tredjeplatsen i rallyt.

SVT sänder från Monza med start 10.00 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.