Ogier och Evans gör upp om VM-titeln på Monza Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Ogier avslappnad inför VM-avgörandet mot Evans

Uppdaterad
Publicerad

16 specialsträckor återstår i Rally-VM och 17 poäng skiljer Sébastien Ogier och Elfyn Evans åt i kampen om förarmästerskapet.

– Självklart ett viktigt rally vi har framför oss där vi har en bra möjlighet till att säkra ännu en titel, säger Sébastien Ogier till SVT Sport.

Rally Monza står som värd för säsongsavslutningen för andra året i rad efter att det japanska VM-rallyt ställts in. Under torsdagskvällens shakedown, fullfartsträningen, så var Kalle Rovanperä snabbast. Regerande mästaren Ogier hade åttonde tid.

Ogier jagar sin åttonde mästartitel tillsammans med kartläsaren Julien Ingrassia, Monza-rallyt är den franska mästarduons sista tävling tillsammans. Ingrassia har tidigare meddelat att han efter säsongen lägger hjälmen på hyllan.

– Vi har försökt förbereda oss som alltid, även om jag vet att det är vårt sista rally tillsammans. Jag tror inte att vi gjort något annorlunda och jag kan inte säga att det påverkar mig känslomässigt ännu. Självklart kommer det att komma, men först måste vi försöka göra ett bra rally, säkra titeln och avsluta på bästa tänkbara sätt, säger Ogier till SVT Sport.

”Vi jobbar väldigt bra ihop”

Oliver Solberg kör i WRC-klassen och gör sin första tävling tillsammans med nya kartläsaren Elliot Edmonson. De hade ett bra test inför rallyt och ser fram emot starten.

– Kartläsaren är fantastiskt bra, väldigt kul och det funkar perfekt direkt och vi har samma musiksmak och det hjälper, säger Solberg glatt och fortsätter.

–  Det funkar bra i bilen och vi jobbar väldigt bra ihop. Testet funkade bra, vi gjorde mycket ändringar på bilen ifrån Spanien, så det är en helt annan bil så det ser jag mycket mer fram emot.

Rallyt inleds med sju sträckor under fredagen och totalt väntar 16 specialsträckor på varierande underlag.

– Det är väldigt annorlunda sträckor, vi kör ju mycket på bana som är väldigt annorlunda men det är lite som gymkhana så det passar mig bra. Jag tycker det är kul och sen är det fantastiska sträckor uppe i fjällen, de är väldigt svåra och krävande. Det kommer att bli hårt för däck och bromsar, men väldigt fina.

Så sänder SVT från Monza-rallyt

Fredag 19/11

SVT1/Play, 10.45-12.00: Rally, VM, Monza. Sträcka fyra Costa Valle Imagna  22,17 km

Lördag 20/11

SVT1/Play, 07.30-08.30: Rally, VM, Monza. Sträcka åtta San Fermo 1, 14,45 km

SVT Play, 11.00-12.00: Rally, VM, Monza. Sträcka 10 San Fermo 2, 14,45 km

SVT1/Play, 17.00-17.50: Rally, VM, Monza. Sammandrag av sträcka tio.

Söndag 21/11

SVT Play, 10.00-11.00: Rally, VM, Monza. Sträcka 15 Serraglio 1, 14,43 km.

SVT Play, 12.00-13.30: Rally, VM, Monza. Sträcka 16 Serraglio 2, Power Stage 14,43 km

SVT1/Play, 17.00-17.55: Rally, VM, Monza. Sammandrag.

Kommentatorer: Johan Ejeborg och Jonas Kruse

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.