En del förare knäböjde inför formel 1-premiären – andra gjorde det inte. Foto: TT Nyhetsbyrån

F1-förare avstod BLM-protest

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1, med Lewis Hamilton i spetsen, har varit aktiva i Black Lives Matter-rörelsen.
Under nationalsången skulle förarna och teamen protestera mot rasism – men flera förare avstod att knäböja.

Alla förare bar en svart tröja med texten ”end racism” inför säsongspremiären av Formel 1 i Österrike. Innan loppet var det även diskussioner om att flera förare och team skulle knäböja under nationalsången, för att stötta Black Lives Matter-rörelsen.

När det väl var dags var det sex förare som valde att inte göra så, bland annat Max Verstappen, Kimi Räikkönen och Charles Leclerc, som även la ut en förklaring på sina sociala medier innan loppet.

”Jag tror att det som betyder är fakta och uppförande i vårt dagliga liv och inte formella gester som kan ses som kontroversiella i vissa länder. Jag kommer inte knäböja, men det betyder inte att jag är mindre engagerad än andra i fajten mot rasim”, skrev han.

Hamilton skeptisk till sin kollegor

Lewis Hamilton har varit väldigt aktiv i Black Lives Matters-rörelsen och bland annat har hans team Mercedes ändrat färg på sin bil och tävlingsdräkt från silver till svart. Under fredagen hade förarna ett möte om protesterna inför tävlingen och efteråt var den sexfaldiga världsmästaren kritisk till sina förarkollegor.

– Det är en del av en dialog där människor försöker förstå, eftersom vissa ännu inte förstår vad som händer och vad orsaken till de här protesterna är. Jag försöker att vara en guide och jag försöker att påverka så många människor jag kan, sa han då enligt BBC.

Förutom Verstappen, Leclerc och Räikkönen valde även Antionio Giovinazzi, Daniil Kvyat och Carlos Sainz att inte knäböja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer