Vem av Lewis Hamilton och Max Verstappen får spruta ur den sista champagneflaskan på söndag? Foto: TT

F1:s tävlingschef varnar Verstappen inför avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Inför avslutningen av F1-säsongen på söndag i Abu Dhabi varnar tävlingschefen Michael Masi att osportsligt uppträdande kan ge stora konsekvenser.

– Det kan bli poängavdrag, säger Masi.

Red Bulls Max Verstappen och Mercedes Lewis Hamilton ligger helt lika med 369,5 poäng inför avslutningen i Abu Dhabi på söndag. Upplägget är enkelt: Förste förare i mål av dessa vinner det totala mästerskapet. Verstappen jagar sin första titel medan Hamilton jagar sin åttonde.

Om ingen av förarna kommer i mål eller missar poäng (vilket de tio första får) går mästerskapet till Verstappen eftersom han har flest segrar: 9-8.

Förarna har varit inblandade i heta dueller, med tre kollisioner under säsongen, senast i Jeddah, Saudiarabien, där Hamilton vann och Verstappen blev tvåa trots 15 tilläggssekunder för förseelser under loppet.

Nu finns farhågor för att ännu en kollission ska inträffa på Yas Marina-banan i Abu Dhabi och att kampen om titeln slutar i en antiklimax.

F1:s tävlingschef Michael Masi varnar nu förarna, vilket främst egentligen gäller Verstappen eftersom han skulle tjäna på att ingen tar sig i mål eller att båda blir utan poäng.

Historien från 1974 upprepar sig

– Jag skulle särskilt vilja påminna er om följande artiklar, säger Masi enligt Reuters.

Masi citerar artikel 12.2.1: ”Alla brott mot principerna om rättvisa i tävlingar, beteende på ett osportsligt sätt eller försök att påverka resultatet av en tävling på ett sätt som strider mot idrottsetik.”

Och 12.4.5: ”Avstängning för en eller flera tävlingar, poängavdrag för mästerskap, cup, utmaning, trofé, serie.”

Det betyder i klartext att en förare som medvetet försöker sätta en konkurrent ur spel kan bli av med upp till alla poäng den kört in under säsongen.

Vid den första träningen under fredagen var Verstappen snabbast med att köra det 5,2 km långa varvet på 1.25,009. Han var 0,196 före Mercedes Valtteri Bottas medan stallkamraten Lewis Hamilton var trea.

Enda gången tidigare som det varit helt jämnt inför det sista F1-loppet var 1974 när Emerson Fittipaldi och Clay Regazzoni gjorde upp om titeln, som gick till Fittipaldi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.