Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Förlängd VM-status med två år för Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rallyt i Umeå får VM-status under minst två år till. Det meddelade promotorn WRC och arrangören några timmar efter den sista sträckan.

– Jätteskönt! Det är många som har jobbat hårt, säger en lättad Glenn Olsson till SVT Sport.

Efter flera år med mildväder i Värmland hängde VM-statusen löst för Svenska Rallyt. Promotorn WRC krävde att tävlingen skulle flyttas till en snösäkrare plats, för att ens diskutera en förlängning av kontraktet.

– I samband med det flytten upp till Umeå fick vi ett löfte och nu har det infriats. Det är jätteskönt. Många har jobbat hårt, säger Glenn Olsson.

Och fortsätter:

– Nu har vi otroligt mycket erfarenhet att ta med oss från årets rally och bygga vidare på.

Lovorden har haglat över arrangemanget hela helgen, från förare, från stallchefer och från publiken. 

– Alla är otroligt positiva. Vädret har hjälpt till. Inramningen med mycket snö har varit fantastisk och bidragit till att väldigt många är positiva. Vi har också fått väldigt bra lovord från våra funktionärer, som gjort ett fantastiskt jobb.  

Kruse imponerad 

– Allt var nära perfekt, upplägget, serviceplatsen, publiksträckan, starten. Det var bäddat för succé och det blev det. Svenska Rallyt har kommit till Umeå för att stanna, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Men vägen fram till succén var lång och krokig

Glenn Olsson och hans gäng har varit hårt pressade, kanske främst på grund av att problemen med att hitta rallysträckor och få tillstånd att tävla på dem. Både flera stora markägare och samebyar har sagt nej till tävling på flera tänkbara vägavsnitt, innan arrangören slutligen hittade de 17 specialsträckorna förarna kört på under helgen.

– När vi började förberedelsearbetet hade vi ingen referens om hur saker skulle fungera här. År två kommer bli helt annorlunda, tack vare all den erfarenhet vi samlat på oss. Det viktigaste är att processen kring sträckorna hanteras på ett lite annorlunda sätt. Vi behöver jobba på ett annat sätt med tillståndsgivare och andra för att vi ska hamna rätt i tidsplanen.

Jonas Kruse är övertygad om att premiären i Umeå har lockat intresse även hos ny publik som inte tidigare sett rally-VM live.

– Dagens besked ger tid till att jobba med detaljer, det finns säkert redan detaljer som arrangören vill förbättra och utveckla tillsammans med alla inblandade parter. Där kommunikation och ännu bättre samarbete blir en nyckel, men jag tror att nu när rallyt visat upp sig är det nog många som förstått det enorma intresset och de möjligheter ett rally erbjuder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.