Gifting nära VM-succé i Italien Foto: Ray Archer

Gifting nära succé i motocross-VM

Uppdaterad
Publicerad

Isak Gifting körde i mål som trea i första MX2-heatet i VM-deltävlingen i Maggiora. Men lämnade Italien besviken efter tolfteplats i avslutande heatet.

– Jag vurpade två gånger och det känns jäkligt surt just nu. Jag hade min första pallplats på gång i ett GP, säger Isak till SVT.

Gifting har haft svårt att få till helheten i årets VM-serie. Farten finns där, men misstag och en nyckelbensskada har ställt till det för den 22-årige talangen från Grycksbo i Dalarna.

I dagens första heat visade Isak sin klass och körde upp sig från femte till tredjeplatsen på den krävande och regntyngda jordbanan en timmes bilresa nordväst om Milano. Gifting, som tidigare gjort sig känd som sandspecialist, börjar bli riktigt snabb även på hårda jordbanor.

– Jag hade snabbaste varvtiden i första heatet. Det har jag aldrig haft tidigare, berättar Isak.

Avslutande heatet såg ut att bli en ny succé. Men strax efter starten körde Gifting in i teamkamraten Kay Karssemakers, Nederländerna, och vurpade. Lite senare i heatet kraschade Isak på nytt när han undvek en kollision men en annan förare.

– Det kunde slutat riktigt illa. Jag slog av i tid men vurpade och tappade bakbromsen och fick rulla i mål som tolva. Jag ställde till det för mig själv efter starten och det känns jäkligt surt just nu.

Belgaren Jago Geerts vann totalt och leder sammanlagt. Gifting slutade sjua i Maggiora och är nia i tabellen med häng på topp sju.

– Nästa helg kör vi på sandbana på Sardinien. Då ska det gå undan!

I skymundan av Gifting blev Leopold Ambjörnsson 20:e man i bägge heaten.. I MX1 blev Alvin Östlund 17:e man som bäst och är 20:e i sammandraget. Slovenen Tim Gajser tog en tredje raka dubbelseger och leder stort i jakten på en femte VM-titel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.