Foto: AtWorld / Hyundai Motorsport

Guide: Följ VM-rallyt i Portugal – sju sträckor direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Dags för årets fjärde deltävling i Rally-VM, legendariska Rally de Portugal med sina utmanande grusvägar. Niofaldiga världsmästaren Sébastien Loeb och åttafaldiga mästaren Sébastien Ogier gör båda comeback i VM efter att ha kört i andra serier sedan sina inledande pallplatser i premiären i Monte Carlo. -– Jag gillar att köra på grus så det var ett väldigt enkelt val, säger Loeb inför VM-starten.

Sébastien Loeb inledde årets säsong med en seger i Monte Carlo, karrärens 80:e! WRC-seger för fransmannen. Sedan dess har han haft andra åtaganden men gör nu sin andra start i M-Sport Ford.

Loeb har en stark historik i just detta rally, seger i Portugal-debuten 2007 där han vann 11 av 18 specialsträckor. Han vann även rallyt 2009 och dessutom varit på pallen ytterlige två gånger i Portugal.

-– Portugal var ett tomt utrymme i min kalender och det är ett grusrally, jag körde här 2019 så jag har noter från en del av sträckorna. Det var en av anledningarna till att jag valde Portugal, den andra var att jag ville göra ett grusrally; Jag gillar att köra på grus så det var ett väldigt enkelt val, säger Loeb i ett pressmeddelande inför rallyt.

Portugal milstolpe för Ogier

För åttafaldige världsmästaren, Sébastien Ogier, är det första säsongen i karriären som han ej kör alla tävlingar. Ogier har vunnit 54 VM-rallyn men just Portugals tävling har en speciell betydelse för fransmannen – det var nämligen där som han 2010 som junior säkrade karriärens första VM-seger.

-– Jag har haft några bra resultat där och det är ett speciellt rally för mig. Det är där jag vann mitt första WRC-evenemang och atmosfären där är speciell. Det är en tävling som jag verkligen gillar, berättar Ogier som vunnit rallyt fem gånger och varit på pallen ytterligare fyra.

Solberg i WRC2

Ursprungsplanen var att Oliver Solberg helt skulle stå över Portugals VM-rally eftersom han kört de tre inledande tävlingarna och det nu är Dani Sordos ”tur” att köra.

Men för att 20-åringen inte ska missa viktig erfarenhet och körning så jobbade teamet tillsammans med sponsorer fram en start. Solberg startar i hyrd bil i WRC2-klassen

-– Jag kan ju inte sitta hemma och vänta i två-tre månader medan alla andra kör. Man blir inget bättre av det manmåste köra så mycket man kan. Jag ringde Hyundai och sa fixar ni bil så fixar jag resten, berättar Oliver Solberg för SVT Sport.

Solberg uppskattar möjligheten att starta i Portugal och ser fram emot det som väntar. Startfältet i WRC2 är urstarkt och brett med hela 40 startande, däribland regerande världsmästaren och mästerskapsledaren Andreas Mikkelsen. Att Solberg körde här ifjol, femma i WRC2, ser han som en stor fördel.

-– Det är första tävlingen där jag har noter från WRC. Jag märker att det är en stor skillnad, speciellt på ”reccen”. Det är väldigt kul, och Portugal är fantastiskt. Bra fans roliga vägar, det är en fantastisk tävling, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Sju sträckor direkt i SVT

Totalt väntar 21 specialsträckor, 338,34 kilometer och totalt inkluderat transportsträckor mäter rallyt 1522,89 kilometer. 

Följ sju av sträckorna i Portugal direkt i SVT torsdag till fredag. Dessutom liverapport och chatt via Duo-appen och SVT Sport:s sajt under hela rallyt. Ställ dina frågor till SVT Sports rallygäng; Johan Ejeborg, Jonas Kruse och Maria Wallberg.

Så sänder SVT från VM-rallyt i Portugal

Torsdag 19/5

19.45 – 21.00 SVT Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 1 Coimbra 2.82 km

20.00 – 21.00 SVT24/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 1 Coimbra 2.82 km

Fredag 20/5

20.00 – 21.00 SVT24/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 9 Lousada, 3.36 km

Lördag 21/5

08.30 – 09.30 SVT1/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka Vieira do Minho 1, 21.57 km.

15.30 – 16.30 SVT2/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 13 Vieira do Minho 2, 21.57 km.

20.00 – 21.00 SVT24/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 16 Porto-Foz, 3.30 km.

Söndag 22/5

09.30 – 10.30 SVT1/Play Rally-VM, Portugal. Sträcka 19 Fafe 1, 11.18 km

13.00 – 14.30 SVT1/Play Rally-VM, Portugal Sträcka 21 Fafe 1, 11.18 km

Alla sändningar från Rally-VM hittas här i SVT Play.

Här hittas höjdpunkter från Rally-VM.

Kommentatorer: Johan Ejeborg och Jonas Kruse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hyundai Motorsport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.