Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilen havererade – men Solberg förstod inte hur det hade hänt. Foto: C More

Här raseras Solbergs ledning – fjädern sticker rakt ut: ”Otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

I ledning och på väg mot en ny topptid. Då gick plötsligt stötdämparen sönder på Oliver Solbergs bil och fjädern gick rakt genom framskärmen. 

– Vi slog inte i någonting, vet inte vad som hände. Otroligt, säger Oliver Solberg till WRC. 

Med två raka sträcksegrar och stark körning tog Oliver Solberg en tidig ledning i WRC2-klassen i det italienska VM-rallyt på Sardinien. Solberg jagades närmast i totalen av norrmannen Andreas Mikkelsen, världsmästare i WRC2 2021, bara 1,1 sekunder bakom inför tredje sträckan.  

Solberg såg ut att gå mot ännu en topptid på sträcka tre, 8.41 kilometer långa Terranova. Men mot slutet av sträckan hördes tydligt på kommunikationen i bilen mellan Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson att något oväntat inträffat.  

– Det gick bra i morse, bekvämt, snabbt, bra känsla… Sedan på en lång raksträcka bromsade jag för en snäv vänster och vänster fram bara kollapsade. Vi slog inte i någonting, jag vet inte vad som hände. Otroligt, skriver Oliver Solberg i sociala medier  

Lyckades ta bilen till service 

Solberg och Edmondson jobbade stenhårt på den efterföljande transportsträckan och “lappade ihop” bilen så pass att de lyckades rulla igenom den 50 kilometer långa sträcka fyra. De hann även ta sig till service innan maximitiden uppnåtts. En bedrift med tanke på meckandet vid vägkanten och begränsningen i fart. 

Mekanikerna lagade bilen under serviceuppehållet och Solberg kunde fortsätta tävlingen. Eftermiddagens två inledande sträckor ställdes in men på sträcka sju fick Solberg lite revansch med en stäckseger.

– Härligt med en sträckseger på 50 kilometer långa Monte Lerno-sträckan och att avsluta dagen på ett positivt sätt, skriver Solberg i sociala medier.  

Och fortsätter. 

– Stort tack till mina mekaniker som fixade oss på service. Självklart är vi fortfarande bedrövade över incidenten i morse, men det är rally och nu ser vi enbart framåt. Ny lång dag i morgon med åtta sträckor och 133 kilometer redo för oss. 

Solberg ligger på en 33:e plats i WC2-klassen. Finländaren Sami Pajari leder klassen när 12 specialsträckor återstår. 

SVT sänder ett sammandrag från VM-rallyt på Sardinien på söndag klockan 18.00 i SVT2/SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.