Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT: Maria Wallberg

Huss och Berzelius på segerjakt i GGN

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Huss är titelförsvarare och teamkamraten Hanna Berzelius har vunnit GGN två gånger. Nu jagar de både på nytt en seger i världens största endurotävling.

Ifjol slog Matilda Huss till med seger i GGN i sin debut. Nu ett år senare är hon tillbaka på ön och satsar på att försvara sin titel, men förberedelserna har inte varit optimala.

– Det känns jättebra att vara tillbaka det väcker verkligen känslor. Men jag bröt ju nyckelbenet för ca åtta veckor sedan och opererades för fyra veckor sedan så det är väl lite blandade känslor, att det inte är hundra procent men det ska nog funka ändå, säger Huss till SVT Sport.

Och fortsätter.

– Jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker, men det är klart jag åker hit för att vinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fjolårssegraren Matilda Huss

”Jag vill ha revansch”

Hanna Berzelius har vunnit GGN två gånger 2018 och 2019. Ifjol kraschade hon och körde av en fotpinne, förödande i segerjakten och en slutgiltig fjärdeplats.

Efter en stark säsong där hon bland annat tog SM-guld för åttonde året i rad är målet glasklart inför lördagens tävling.

– Jag är jätteladdad, jag vill ju ha revansch från förra året. Jag slog ju av fotpinnen och fick köra ett helt varv utan den och det är ju jäkligt svårt. Jag tappade väldigt mycket tid och slutade bara fyra. Så jag är jäkligt taggad alltså, att bara få revansch, säger Hanna Berzelius.

Både Berzelius och Huss tippar på ett jämnt och snabbt race med flera sylvassa konkurrenter som vill blanda sig in i segerfajten.

– Det här kommer nog bli ett av de tuffaste åren någonsin. Det är mycket snabba tjejer med, flera nya som kör för första gången som är snabba, flera som jag fajtas med på SM. Det är crossförare, bland annat Larisssa Papenmeier från Tyskland som är ”super duper”snabb.

– Det kommer bli jäkligt tufft men det är också det som är kul att det kommer fler och fler tjejer och blir högre klass på det, säger Berzelius.

De tio senaste vinnarna i GGN

Herrar:

2012: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2013: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2014: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2015: Josh Strang, Australien

2016: Kenneth Gundersen, Norge

2017: Kjetil Gundersen, Norge

2018: Albin Elowson, FMCK Skövde

2019: Filip Bengtsson, Vimmerby MS

2020: Mikael Persson, Karlskoga EK

2021: Mikael Persson, Karlskoga EK

Damer:

2012: Sandra Adriansson, FMCK Borås

2013: Katrine Rye-Holmboe, Aurskog Norge

2014: Frida Östlund, Karlskoga-Degerfors MK

2015: Emmily Smalsjö, Försvarsmakten EK

2016: Emmily Smalsjö, Försvarsmakten EK

2017: Martina Reimander, Försvarsmakten EK

2018: Hanna Berzelius, Linköping MS

2019: Hanna Berzelius, Linköping MS

2020: Matilda Ahlström, FMCK Skövde

2021: Matilda Huss, Uppsala MK. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.