Foto: Mattias Persson

Svenska racinglöftet kör för titeln – Experten: ”Har satt sig i en fantastisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska racinglöftet Linus Lundqvist har ett jätteläge att säkra titeln i Indy Lights i helgen – och i förlängningen köra till sig ett kontrakt i Indycar.

– Han har satt sig i en fantastisk situation. Han ska vinna mästerskapet nu, säger SVT-experten Robert Dahlgren.

Linus Lundqvist kan i helgen bli första svensk att vinna Indy Lights-mästerskapet, underklass till prestigefyllda Indycar.

Lundqvist har mer eller mindre redan lagerkransen runt halsen, då han har 103 poängs försprång till ende utmanaren, australiensaren Matthew Brabham, inför säsongens två sista race på Laguna Seca i Kalifornien. Och det återstår 108 poäng att köra om.

– Det är jättestarkt gjort. Han har satt sig i en fantastisk situation och borde vinna det här, det ska han göra med det försprånget, säger SVT-experten Robert Dahlgren.

Lundqvist är framme vid karriärens största ögonblick hittills.

– Hur viktigt det är att han vinner? Det är fundamentalt viktigt skulle jag säga. Han har gjort det jättebra, och det viktigaste för honom är vad det ger honom framgent. Han lämnar inte sin framtid till slumpen, och har satt sig i en väldigt bra position för sin karriär. Det är superroligt, säger Robert Dahlgren.

Dahlgren tror att Lundqvist tar steget upp till Indycar till nästa säsong.

– Jag tror och hoppas att vi kommer att se honom i Indycar. Jag hoppas inte att han blir kvar i Indy Lights. Han är klar där. Han skulle behöva tändvätskan med Indycar och göra sig ett namn i amerikansk racing. I vilket stall han skulle hamna beror helt och hållet på vilket nätverk som han hunnit bygga upp. Men det är viktigt att hamna under rätt förutsättningar, där de tror på honom, säger han.

Hur stort löfte är Linus Lundqvist?

– Jag har funderat på det. Och jag vet inte riktigt. Han är väldigt svårbedömd. Han har alltid varit enormt snabb, och alltid kunna anpassa sig till nya bilar. Jag tror och hoppas att han verkligen får chansen att visa hur bra han är mot de absolut bästa, säger Robert Dahlgren.

”Tror chansen rann iväg för Ericsson”

På samma racingbana som Lundqvist, avslutar de svenska racingstjärnorna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist säsongen i Indycar.

Ericsson, vinnare av årets Indy 500, har fortfarande chans att vinna mästerskapet. Men expert Dahlgren tror inte att det blir så.

– Jag tror att den chansen rann iväg för ett tag sedan. Det är tre enormt rutinerade förare framför honom. Och ska man vara krass så behöver de misslyckas totalt och Marcus få till en full jackpot. Det kan hända, men sannolikheten är liten. Jag tror att Will Power tar hem mästerskapet, och jag tror att Marcus kommer på pallen, säger Robert Dahlgren.

Ericsson tappade sin ledning i mästerskapet, och inför sista racet har han 39 poäng upp till ledande Will Power. Ericsson är fyra på 484 poäng.

– Han körde nog som en mästerskapsledare lite för tidigt. Lite för safe och kanske med mer fokus på poängen i det undermedvetna. Dessutom har kvalen spökat.

Felix Rosenqvist ligger tia totalt, och har chansen att nå topp åtta dit det bara skiljer två poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.