Jonnie Lindberg tävlar i helgen Foto: Privat/Tasca Racing

Stjärnförare sjuk i Covid-19 – svensken ersätter

Uppdaterad
Publicerad

Jonnie Lindberg är tillbaka i dragracingens finrum. I helgen kör han en Nitro Funny Car i NHRA Nationals i Indianapolis.

Lindberg ersätter stjärnföraren och teamägaren Bob Tasca III som insjuknat i Covid-19.

– Det känns stort att Bob hade mig som förstaval. Teamet är ett av de bästa i serien och bilen är den bästa jag kört någonsin, säger Jonnie till SVT Sport.

Tasca III är inlagd på sjukhus och det är oklart om han hinner bli frisk till nästa helg då det också körs en deltävling i Indianapolis. Troligen blir det ytterligare en styrning för svensken.

– Jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv, säger amerikanen i ett pressmeddelande.

Corona-anpassade tävlingar

Konkurrensen är stenhård om de tio platserna till seriens ”slutspel”. Inför helgens tävling ligger Tasca III nia i sammandraget.

– En nyhet till följd av coronapandemin är att poängen följer med teamet och inte föraren. Så det blir förstås lite extra att teamet är på tårna för att ge mig så bra förutsättningar som möjligt, fortsätter Jonnie.

Bilen är en Ford Cobra Jet Mustang med 8000 (!) hästkrafter under skalet. Lindberg, som körde hem två raka USA-mästerskapstitlar i den enklare klassen Top Alcohol Funny Car2015-2016, har kört Nitro  tidigare med blandade framgångar.

Bygger bilar

Just nu gör Lindberg succé som bilbyggare i branschen. Flera framgångsrika team kör ”svenskt”.

– Det är förstås riktigt kul att de vill ha mig som byggare. Nu blev den här säsongen konstig med allt som hänt i världen. Men jag har inte gett upp hoppet om en riktig comeback nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer