Kanonstart för Åhlin-Kottulinsky: ”Det är magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog pole position, ett av förra årets stora utropstecken Mikaela Åhlin-Kottulinsky, sedan höll hon den.
Kottulinsky vann därmed årets första TCR-heat före rutinerade Robert Dahlgren. Trea blev Tobias Brink.
Dagens andra heat vann Andreas Wernersson.
– Vilken drömstart, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fått en kanonstart på säsongen i TCR (före detta STCC). PWR-föraren som förra året var inblandad i den mest uppmärksammade händelsen där hon först vann sin första deltävling, blev av med den, för att sedan till slut vinna.

Och vann, det gjorde hon även i dag, i premiären. Hennes andra seger i karriären.

Kottulinsky var i pole position, tog täten och kunde sedan defilera in i mål. Hon vann före stallkamraten Robert Dahlgren och Tobias Brink.

– Nu då. Nu har vi vunnit igen. Ja, vilken drömstart, ett knepigt lopp men vilket teamjobb – jag är så stolt över oss, säger hon till SVT Sport.

I dagens andra heat tog Andreas Wernersson starten från andra startrutan och kunde sedan hålla ledningen in i mål. En nöjd segrare som upprepade förra årets bedrift att ta hem andra heatet på Ring Knutstorp.

Dramatiskt i andra heatet

– Jag hade aldrig släppt förbi jagande Robert Dahlgren, säger en lycklig vinnare efter loppet.

Med omvänd startordning blev det mer dramatisk racing i andra heatet i TCR Scandinavia. Och med flera omkörningar, avåkningar och incidenter kom resultatlistan att kastas om på ett oväntat sätt.

Robert Dahlgren var tvåa i mål men bestraffades för en kollision och fick tidstillägg. Han hamnade på sjätteplats. Och diskussionen om straffet kom att fortsätta efter målgång.

Istället fick Andreas Ahlberg andraplatsen framför en högt spelande Mattias Andersson. Under gulflagg gick han in i depå och bytte däck.

Han överraskade

– Banan torkade upp snabbt och när säkerhetsbilen kom ut gick jag in och bytte till slicks, säger Andersson nöjt efter loppet.

Han kom ut långt efter men kunde med bättre däck än alla andra hämta ikapp. Och med bestraffningarna kom han att placeras trea.

En stor överraskning var annars Peter Poker Wallenberg som gjorde sitt kanske bästa lopp någonsin. Han gick i mål som åtta men hade bud på högre placeringar om han inte efter en sammanstötning med Hannes Morin hamnat i en sandfålla kort före målgång.

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som vann det första heatet, tog det roliga slut på femte varvet. Efter en knuff från Tobias Brink hamnade hon i en sandfålla och så var det slutkört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer