Sébatien Loeb med flest segrar hittills i Monte Carlo. Foto: Hyundai Motorsport

Loeb om premiären: ”Greppnivån mellan is och asfalt skiljer sig extremt mycket ”

Uppdaterad
Publicerad

Monte Carlo rallyt inleder traditionsenligt årets VM-säsong – en premiär med krävande vägförhållanden.
– Monte Carlo är ett nytt rally varje år eftersom förhållandena alltid är olika och ändras mycket, säger niofaldiga världsmästaren Sébstien Loeb med sju segrar i Monte Carlo.

Drygt 300 fullfartskilometer väntar fördelat över 16 specialsträckor. Vintervädret i de franska alperna bäddar för varierande förhållanden på vägarna. Torr asfalt, blött, vatten, isfläckar eller snö – förarna måste vara beredda på att tackla allt, ibland till och med inom en och samma sträcka vilket gör däckvalet extra svårt.

– Greppnivån mellan is och asfalt skiljer sig extremt mycket, så du måste förutse en hel del när du anländer till en hal plats. I många rallyn faller sig däckvalet naturligt, här måste du tänka mycket på det, säger Loeb.

Sébastien Loeb är med sina sju segrar i Monte Carlo den som vunnit rallyt flest gånger genom tiderna och han uppmanar till viss försiktighet.

– Det är ett rally där du måste köra fullt, där du vet att du kan men på andra delar måste du förutse risken lite. Det är ett rally som du måste göra med huvudet och inte bara med dina fötter, säger Loeb.

Världsmästarens tävlingsdebut i nya bilen

Det är inte bara det oberäkneliga underlaget som gör VM-premiären extra spännande. För flera av VM-förarna blir detta också första tävlingen i en ny bil.

Försäsongen innehöll flera uppmärksammade teambyten med världsmästaren Ott Tänak i spetsen. Estländaren, som förra året tog karriärens första VM-titel, valde strax efter att han säkrat guldet att lämna Toyota för mästaren i märkes-VM – Hyundai.

– Jag tittar på framtiden och är mer än angelägen om att fortsätta vinna. Jag måste säga att Mr Adamo (Teamchef för Hyundai, reds. anmärkning) har gjort ett bra jobb under senaste året och tror att det är bästa stället att vara, berättar Ott Tänak i rallymagasinet.

Flertalet andra förare startar precis som Tänak årets säsong i ett nytt team däribland sexfaldiga världsmästaren Sébastien Ogier.

I Rallymagasinet ikväll 22:15 i SVT2 och SVT Play träffar ni fjolårets topptrio i VM och hör om flera av VM-förarnas tankar inför årets säsong. Dessutom en inblick i Monte Carlo-rallyts utmaningar i veckans VM-premiär.

Rallymagasinet 22:15 SVT2 & SVT Play 
Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse

Arkiv: Segerkyssen: ”Guldhatten är på – firandet kan börja” (27 oktober)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Segerkyssen: ”Guldhatten är på – firandet kan börja” Foto: SVT

Tisdag 21/1:
SVT2/SVT Play 22.15-22.45: Rallymagasinet – Rally Monte Carlo

Lördag 25/1:
SVT2/SVT Play  09:30-10.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 9
SVT2/SVT Play 14.00-15.00: Rally Monte Carlo – specialsträcka 11

Söndag 26/1:
SVT Play 12.00-13.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 16, Power Stage
SVT2      13.00-14.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 16, eftersändning
SVT1/SVT Play 17:00-17:55: Rally Monte Carlo – sammandrag från deltävling 1 av 13

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer