Linus Lundqvist. Foto: Global Racing Group/SVT

Stekhete Lundqvist på väg mot mästerskapsseger

Uppdaterad
Publicerad

Talangen Linus Lundqvist är racingvärldens hetaste svensk.

Med åtta raka segrar står han med ena benet i nästa säsongs Indy Lights – som finns i potten för vinnaren i den amerikanska Formel 3-serien.

– Jag har haft en kanonsäsong hittills. Nu gäller det bara att hålla ihop andra halvan av säsongen, säger han till SVT Sport.

När halva mästerskapet i den amerikanska Formel 3-serien är kört så leder svenske 21-åringen Linus Lundqvist serien överlägset. Med åtta raka segrar har Lundqvist kört in 200 poäng – och man kan säga att han står med ett ben i en uppflyttning till Indy Lights, som väntar för segraren i det amerikanska Formel 3-mästerskapet.

Indy Lights är en språngbräda till Indycar, där svenska stjärnorna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist kör, liksom nuvarande ledaren i Indycar-serien, Scott Dixon, som tidigare vunnit just Indy Lights.

– Man får en fullt finansierad styrning på en miljon dollar av Honda i Indy Lights. Det är ett av de största priserna som finns inom motorsporten på juniorsidan. Mitt mål är att köra där nästa säsong, säger Linus Lundqvist till SVT Sport.

– Det är jättestort och jättekul att vara på den här marknaden och slåss om ett sådant här pris, och det ser ganska bra ut just nu, men det ska fullföljas också, säger han vidare.

”Vänt på några huvuden här borta”

Lundqvists framfart är sensationell, då han är nykomling i mästerskapet, och han har blivit väldigt uppmärksammad.

– Det är första året som jag tävlar i USA, och när man kommer från Europa så är man lite okänd när man kommer till USA, men jag tror att vi vänt på några huvuden här borta. För min egen del är det bra att komma in och göra avtryck direkt, säger Linus Lundqvist som tidigare vunnit det brittiska Formel 3-mästerskapet.

Att det gått så bra som det gjort för Lundqvist beror på flera saker.

– Hade jag receptet på det skulle jag sälja det dyrt. Men det är en kombination av många delar. Främst är det ett teamarbete. Jag har ett team och ingenjörer som gör det här möjligt, plus alla sponsorer och investerare. Så det är inte bara jag, utan väldigt många personer som gör det här möjligt, säger han.

KLIPP: Lundqvist vann igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.