Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny tävling ska få kvinnor till formel 1: ”Jättebra chans”

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att hitta kvinnliga formel 1-förare startar en ny motorsporttävling, enbart för kvinnor. Den nya tävlingen går under namnet ”W Series”.

– För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Initiativet stöttas av flera av de stora namnen inom formel 1, så som den 13-faldige GP-vinnaren David Coulthard. Även svenska STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky är positiv.

– Det kan vara en språngbräda in i den här världen, på så sätt är det bra. För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

– Det är en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor, det har jag visat under den här sommaren, fortsätter Åhlin-Kottulinsky, som tidigare i höstas blev historisk när hon som första kvinna vann ett STCC-lopp.

Men Åhlin-Kottulinsky betonar att trots den nya serien är resan upp till F1 lång och kräver en stor budget. För att få in kvinnor i F1 tror hon att teamen måste våga satsa på tjejer redan när de är unga.

– Titta på Lewis Hamilton, de blir upplockade när de är tio år. Det har inte skett med tjejer än. Men vi visar ju gång på gång att vi kan tävla på lika villkor, det tycker jag är det fina med sporten.

Arrangören av ”W Series” tänker sig 30-minuterslopp på toppbanor i Europa, men har ambitionen att växa även till andra delar av världen.

”I hjärtat av W Series DNA finns den tydliga tron att kvinnor kan tävla på samma villkor som män i motorsport. Men en serie enbart för kvinnor är avgörande för att tvinga fram ett större kvinnligt deltagande”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Den senaste kvinnan som körde ett formel 1-lopp var italienskan Lella Lombardi 1976.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.