Regerande världsmästaren Lewis Hamilton och teamet i Mercedes testade bilarna som vanligt i Barcelona i slutet av februari. Innan coronakrisen nådde Europa. Foto: TT

Oktober deadline för att genomföra F1-VM

Uppdaterad
Publicerad

F1-säsongen krymper ihop allt mer och nu skissas det på hur den ska räddas.

– Om man tittar på en absolut sista starttid är det oktober, säger F1:s brittiske sportchef Ross Brawn till BBC.

Allt mellan åtta och 19 lopp kan vara möjligt under kommande formel 1-säsong – om den alls blir av på grund av coronakrisen. Om det ska bli 19 lopp måste säsongen komma igång i juli.

Efter att Kanadas GP i början av juni fick strykas från tävlingskalendern för några dagar sedan är det för tillfället Frankrikes GP 26 juni som är inprickad som säsongens premiärtävling, ett högst osäkert datum. Säsongen skulle ha startat i Australien för ett par veckor sedan.

Säsongen kan förlängas in i januari

Om läget inte blir bättre kan man fortfarande vänta. Senast i oktober måste man köra igång för att F1-säsongen ska kunna genomföras som ett mästerskap, tror britten.

– Om vi börjar i oktober så skulle man kunna köra åtta lopp. Vi behöver minst åtta lopp för att avgöra mästerskapet. Då kanske man måste köra till i januari för att slutföra mästerskapet, säger Brawn.

SE MER: Formel 1-team hjälper vården i Storbritannien (31 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.